Nokia N97: Ny monstersmartphone med pekskärm och tangentbord

BARCELONA N95 var föregångaren, men nu: Nokia N97. Stor pekskärm över hela enheten där skärmen har feedback så man känner när man trycker. Bättre kamera. Klarar även video. Massor av minne. 64 GB minne. Linskkydd och Carl Zeis-optik. Turbo-3G, wlan, blutooth, gps och så vidare. Stor högupplöst skärm. Accelerometer, kompass.

Publicerad Uppdaterad

I skärmen finns widgets som visar inte bara e-post och annat utan även till exempel Facebook eller de senaste bilderna från Ovi. Ett svep över skärmen så visas istället din bakgrundsbild du valt själv. Systemet är Series 60 och här finns nya Nokia Maps, kamera mm.

Man kan ha ett skärmskrivbord, men trots att det finns feedback tycker Nokia inte det räcker. Det finns även ett fysiskt tangentbord som skjuts fram under skärmen som då kan vinklas upp.

Under frågestunden frågas just nu om Communikatorn som bär vissa likheter med den nylanserade N97 ska fasas ut och Olli-Pekka svarar att det blir en framtida fråga, att man är nöjd med sin kommunikator E90 idag och att framtiden får utvis om fler kommunikatorer i den familjen kommer.

Angående pekskärmen så tycker alltså Olli-Pekka att en modell inte passar alla. Därför är det enligt honom viktigt att ha riktigt tangentbord. Enbart pekskärm i en framtida produkt är inte ett troligt scenario enligt honom när det gäller komande lanseringar.

Inom kort kommer vårt första intryck av telefonen på webben.

Typ: Turbo-3G, wlan, fyrbands gsm edge

Skärm: 3,5 tums TFT med 16:9 640x360 pixel

Minne: 32 GB inbyggt, plats för Micro SD upp till 16 GB extra.

Kamera: 5 megapixel, med dubbel fotolampa och videoinspelning i VGA 640 x 480.

Mått: 117,2 x 55,3 x 15,9 mm

Vikt: ca 150 gram

I butik: Första halvåret 2009

Pris: ca 6900 kr (550 Euro plus moms)