SHake 'n bake

Nu kan alla göra smartphones

Att bygga ihop och designa en smartphone är en ofta lång of kostsam process. Qualcomms satsning Reference Design ska ändra på det.

Publicerad Uppdaterad

Baserat på att de flesta smartphones idag innehåller liknande delar och på det stora hela ser ganska lika ut kan det tyckas att det borde vara billigt att ta fram en smartphone även om du har ett ganska litet bolag. I själva verket är det en kostsam process som i snitt tar ungefär 18 månader från första skiss till fungerande apparat. Samtidigt måste tillverkaren ta hänsyn till drivrutiner för alla olika komponenter så att mobilen fungerar som den ska.

På mässan Innovation Qualcomm, IQ, visar Qualcomm upp ett projekt de döpt till Reference Design. Det bygger helt enkelt på att företaget har byggt ihop en grundform med alla komponenter som krävs och ett ganska grundläggande skal runt det hela. Designen licensieras sedan ut till företag som vill dra nytta av den, som på så sätt kan spara in rejäla summor och tid på att ta fram en egen smartphone.

- Vi förser våra partners med en grundläggande, men fullt fungerande Design, berättar Qualcomms representant för oss. Sedan är det upp till tillverkaren att ändra de sista detaljerna som exempelvis minnesmängd, utseende eller skärmstorlek. 

I första hand handlar det om mindre asiatiska tillverkare som lättare kan börja sälja billiga smartphones, då Reference Design-konceptet riktar in sig på just budgettelefoner runt tusenlappen. Men i båset på IQ-mässan syns även loggor från lite större spelare som Lenovo och Sharp.

- Även om många partners är mindre bolag som vill komma igång har vi även ett par större kunder som vill slå sig in på den allt större budgetmarknaden, förklarar Qualcomms representant.

Som det ser ut just nu är Asien huvudmarknaden för den här typen av ”färdiggjorda” smartphones. Men det har även börjat sprida sig till Sydamerika och Östeuropa, där konceptet spås få stort genomslag.

- Vi tillhandahåller inte enbart den färdiga designen, fortsätter representanten. Inom Reference Design har vi även alla verktyg för att kalibrera skärmen, göra inställningar för frekvensbanden och så vidare. Utvecklare kan även få hjälp på plats av våra ingenjörer för att färdigställa sina produkter. Dessutom har vi tagit hänsyn till att olika tillverkare har olika partnerskap med leverantörer, så vi har skrivit drivrutiner för en mängd olika komponenter som inte nödvändigtvis behöver komma från oss. På så sätt kan tillverkarna enkelt ladda ner drivrutiner för att få ihop sina enheter.

Som sagt rör det sig i dagsläget enbart om budgettelefoner och då med Android som operativsystem. Men nyligen släppte Qualcomm en referensdesign även för Windows Phone 7 och inom kort kommer lite biffigare lurar med dubbelkärniga processorer att ta plats i leden.

Nu är Sverige en lite annorlunda marknad där de allra billigaste mobilerna inte riktigt har samma status som i andra delar av världen. Men vem vet, snart kanske vi kan få se en svenskdesignad smartphone med Qualcomms referensdesign i grunden.