Kortare livslängd

Nytt batteri laddar fullt på en minut

Ett nytt batteri kan laddas fullt på en minut. StoreDot vill att teknologin ska ha sex procent av marknaden inom loppet av två år.

Publicerad Uppdaterad

Teknologin bakom batteriet var en biprodukt av forskning inom alzheimer. Departementet inom nanoteknologi på Tel Aviv University står bakom forskningen.

Doron Myersdorf är VD för StoreDot, företaget bakom batteriet, och menar att ångesten bakom att få slut på batteriet kommer försvinna.

– All ångesten inför att mobilen dör försvinner om laddningen är över på en minut, då är det inte ett problem, säger han i en intervju med The Guardian.

Marknaden har ett stort sug efter bättre batterier. Men där företag som Blu Studio Energy fokuserar på att förlänga batteritiden genom större utrymme för batterier och mindre krävande hårdvara finns alltså fokus åt andra hållet också. Nackdelen med StoreDots teknologi är att batteritiden bara ska vara en tredjedel så lång som batterierna på dagens marknad.

Forskare hittade intressanta egenskaper i särskilda peptidmolekyler som påverkar hjärnan och orsakar alzheimers. Det visade sig att molekylerna hade förmågan att hålla höga elektrisk laddningar. Två kombinerade molekyler utgör basen för teknologin och på grund av dess utmärkta förmåga för elektriska laddningar kan StoreDot skapa batterier som snabbt absorberar och behåller en laddning.

Företag som vill använda sig av teknologin måste däremot anpassa sina telefoner. Det krävs det särskilda batteriet, en särskild laddare för att klara av att föra över stora laddningar elektricitet och ett system i telefonen som hanterar strömförbrukningen.

Förutom olika sorters batteriteknologi så finns det företag som idag skapar alternativa batterier till tillverkarnas mobiltelefoner. Imation Link Powerdrive som vi recenserade förra veckan påvisar suget efter inte bara batterikapacitet, utan även efter mer lagringsutrymme.

Än så länge har företaget mottagit 48 miljoner dollar i finansiering. Samsung och Chelsea Football Club är ett par av investerarna.

Källa