Läs testet

Smarta hemmet

USB-C

Så undviker du livsfarliga USB-kablar

USB-C är en fantastisk standard, men som tyvärr kan förstöra både dator och mobil om du köper fel, så här undviker du det.

Publicerad:

5 feb 2016 - 12:26

Uppdaterad:

5 feb 2016 - 12:26

USB-C är den nya standarden för USB-kablar som under året kommer att dyka upp i mer eller mindre alla mobila enheter värda att ta på allvar. Den nya kontakten går att vända 180 grader, går att använda för såväl laddning som bildskärmar och en uppsjö andra ändamål och kan även langa tillräckligt mycket ström för att ladda datorer.

Nackdelen? Det finns en hel del tillverkare som är mer intresserade av att sälja kablar eller att utmärka sig som det billigaste märket snarare än att göra rätt för sig. Det gör att de tummar lite här och var på den standard de ska följa, vilket kan leda till att du kortsluter mobilen, plattan eller datorn du använder kabeln till (vi har inte hört några rapporter än, men brandfara känns inte helt avlägset som risk heller). Det är till och med så illa att vissa mer kända tillverkare säljer undermåliga kablar som kan skada din elektronik. Det hela beror oftast på att enheten som vill ha ström får alldeles för mycket av den varan, då de defekta USB-kablarna inte har rätt spärrar för strömmatningen.

Så vad kan du göra för att undvika det här? I dagsläget ligger faktiskt ditt hopp ditt en ensam ingenjör på Google, Benson Leung, som gjort det till sitt uppdrag i livet att testa sladdar med USB-C. Med risk för hälsan hos sina egna apparater har har börjat testa kablar från en mängd olika tillverkare för att kunna vägleda dig i köpet av rätt kabel.

Än så länge är han mer eller mindre ensam om att göra det i någon större skala, men hans bedömningar av kablar går att hitta på ett flertal olika ställen. Vanligen köper han sina kablar via Amazon, där du kan leta rätt på hans namn för att kolla upp hans omdömen. Eftersom Internet är en fantastisk plats har hans betyg även plockats ut av Reddit-användare och hamnat på såväl en separat sajt som ett datablad i Google Sheets.

Så om du har en dator, platta eller mobil som kör USB-C och vill vara säker på att reservsladden du köper inte kommer paja din apparat, ta en titt på någon av de ovanstående länkarna först och köp efter de omdömena.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Växer

  Facebook har meddelat att företagets chattapp Messenger används en miljard användare per månad världen över.

  25 jul 2016 - 08:00
 • Åtstramningar

  Ett misslyckande med målet att ge ett konkurrenskraftigt alternativ till Googles version av Android har resulterat i nedskärningar hos Cyanogen.

  25 jul 2016 - 06:00
 • Hitta och dela Wifi

  Joikuspot låter dig hitta wifi och dela wifi, men är inte fantastisk på någotdera.

  22 jul 2016 - 14:42

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Laser eller mat?

  Företaget Petcube har lanserat två kameror med husdjursfokus som ska hålla våra håriga vänner upptagna när de är ensamma.

  22 jul 2016 - 14:00
 • Ultimatum

  Iranska tjänstemän har krävt att Apple officiellt registrerar sig i Iran, annars så blir företaget produkter bannlysta.

  22 jul 2016 - 12:00
 • Bekräftelse

  Twitter meddelar att det nu finns en online-ansökan man kan fylla i om man vill ha ett officiellt bekräftat konto.

  22 jul 2016 - 09:30

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!