Multimedia

Samsung köper Harman

Den sydkoreanska mobiltillverkaren köper ljud och multimedieföretaget Harman i vad som kan ses som ytterligare ett steg mot att etablera sig i bilindustrin.

Publicerad Uppdaterad

Amerikanska Harman levererar bland annat underhållnings och digitala informationssystem till biltillverkare. För teknikföretag är det här ett intressant område i och med att bilarna blir allt mer uppkopplade. 

Samsung tar över Harman för 8 miljarder dollar, drygt 70 miljarder kronor, vilket gör det till mobiltillverkarens största enskilda köp någonsin. För den nätta summan får företaget ta över varumärken som Harman Kardon, AKG och JBL. 

Förvärvet ska även ses i samband med att Samsung tidigare har ingått i affärsöverenskommelser med biltillverkarna Fiat Chrysler och General Motors.   

”Harman är ett perfekt komplement till Samsung när det gäller teknik, produkter och lösningar, och sammanslagningen är en naturlig utveckling av den fordonsstrategi som vi har följt sedan en längre tid tillbaka. Uppköpet ger en omedelbar stark grund för Samsung att bygga vidare företagets fordonsplattform på”, säger Samsungs vd Oh-Hyun Kwon i ett pressmeddelande.  

Enligt pressmeddelandet kommer Harman att drivas som ett självständigt dotterbolag till Samsung. Den nuvarande Harman-ledningen kommer att sitta kvar och behålla samma roller som de har idag. 

Källa