Kostar 25 miljarder

Uber vill också köpa Here Maps

Nya uppgifter säger att Uber vill köpa Nokias kartbolag, men det finns gott om andra intressenter.

Publicerad Uppdaterad

Nokia tycks inte ha några problem att hitta intressenter till sitt kartbolag Here som man nu letar köpare till. Enligt källor till New York Times har Uber lagt ett bud på Here värt 3 miljarder dollar, motsvarande cirka 25 miljarder kronor. 

Here är ju den främsta konkurrenten till Google Maps och levererar karttjänster inte bara i form av sina egna appar till Ios, Android och Windows Phone utan även till många av de stora biltillverkarnas egna navigationssystem.

Budet från Uber tävlar med ett gemensamt bud som BMW, Audi och Mercedes-Benz lagt. De tre konkurrerande biltillverkarna har i det här sammanhanget gått samman tillsammans med kinesiska sökmotorn Baidu för att lägga ett gemensamt bud, något som visar att de går långt för att slipa vara beroende av Google Maps eller andra lösningar de själva inte har full kontroll över.

Det finns alltså ett stort intresse för Here från flera håll men trots stort intresse blir affären säkerligen en förlustaffär för Nokia. Here bildades av Nokia genom att man 2007 köpte kartbolaget Navteq för 8,1 miljarder dollar, alltså nästan tre gånger så mycket som Here idag värderas till.