Ledtrådar om nya funktioner

Uppdateringsplanen till Windows Phone läckt

Knappt har Windows Phone 8.1 lanserats förrän det dyker upp detaljer om kommande versioner av systemet.

Publicerad Uppdaterad

Windows Phone 8.1 har precis lanserats och innehåller mängder med nyheter, men om de läckta uppgifterna stämmer tänker Microsoft inte sänka tempot för det.

Det är Windows Phone Central som dels citerar en anonym uppgiftslämnare, dels en Reddit-användare som säger sig vara anställd på Microsoft sedan 15 år tillbaka. Enligt dessa kommer det förmodligen att ske två mindre uppdateringar av systemet under 2014 innan nästa stora uppdatering, om det nu blir Windows Phone 8.2, 8.5 eller 9, kommer, kanske till och med tidigare än om ett år.

Uppgifterna om vad uppdateringarna faktiskt kommer att innehålla får anses vara mindre tillförlitliga. Bland funktionerna som nämns är möjlighet att ringa videosamtal med andra appar än Skype och skicka sms med andra appar än standardappen (den senare funktionen dök upp redan i betaversionen av utvecklarpaketet till Windows Phone 8.1 men kom inte med i slutversionen av systemet).

Filhantering i telefonen ska vara på gång men inte komma förrän nästa större systemuppdatering. En annan funktion är ett "stör ej"-läge som viktiga personer ska kunna komma igenom, till exempel genom att använda nyckelord i textmeddelanden. Om en person ringer tre gånger i rad ska samtalet också gå förbi ljudlöst läge för den som så vill.

Microsoft ska också ha under utveckling ett nytt system för styrning av telefonen med gester, ungefär som för Xbox One. Denna väntas dock inte bli klar förrän nästa år vilket talar för att det blir en del av nästa uppdatering.

Källa