Microsoft är generösa

Windows phone blir gratis

I ett försök att sprida Windows Phone till fler användare har Microsoft nu kapat licensavgiften för vissa tillverkare.

Publicerad Uppdaterad

Det har ryktats ett tag om sänkta avgifter för såväl Windows som Windows Phone, allt för att få fler att använda företagets mobila operativsystem samtidigt som det ger billigare datorer och därmed kan bromsa den dalande PC-försäljningen.

Nu rapporterar The Times of India att Microsoft redan börjat kapa licensavgifterna. Det berör dock, konstigt nog, inte samtliga tillverkare. Istället handlar det om ett fåtal tillverkare som riktar in sig på billigare telefoner i just Indien. Rapporten nämner Lava och Karbonn som de två första tillverkarna att slippa licensavgifter, det vill säga knappast några tillverkare vi är bekanta med här i Sverige. Förhoppningsvis innebär det dock att de få tillverkare som gått med på att göra Windowstelefoner kommer att slippa licensavgifter helt alternativt få licenserna betydligt billigare.

I dagsläget är det inte officiellt hur mycket betalt Microsoft tar per såld telefon, men olika uppgifter säger allt mellan tio och trettio dollar per enhet. Att hugga bort 200 kronor på en toppmodell kanske inte syns så mycket i det stora hela, men det kan göra en hel del skillnad när det kommer till budgetlurar som Nokia Lumia 520.

Samma källa säger även att licenser för Windows kommer att kapas med 70 procent ”för billigare laptops och tablets”, allt för att ge billigare enheter. Om rapporten stämmer känns det som en rejält förvirrad licensmodell, där vissa typer av enheter eller vissa tillverkare får billigare licenser istället för alla samtidigt. Samtidigt kan det handla om en stegvis nedtrappning medan intäkterna från andra områden kommer igång. En teori bakom kapandet av licensavgifter ska vara att Microsoft följer Googles affärsmodell med att dra in pengar på sina tjänster snarare än licenser. Eftersom Microsoft tjänar ganska bra pengar på just licenser kan det vara en strategi att göra Windows billigare stegvis.