Läs testet

Smarta hemmet

MWC 2016

Xperia X - tre nya från Sony

Två flaggskepp och en mellanklassmodell är vad Sony bjuder på under sin pressvisning i Barcelona.

Publicerad:

22 feb 2016 - 10:04

Uppdaterad:

22 feb 2016 - 10:04

Det blev så att Sony släppte tungviktarmobiler ändå, även fast inga förhandsrykten hade pratat om det. Xperia X, Xperia XA och Xperia X Performance lanseras i skiftet maj/juni, juni och skiftet juni/juli respektive.


De tre lurarna är i grunden väldigt lika varandra. De har närmast identiska mått, fem tum stor skärm och två dagars batteritid. Kameran ska vara utrustad med “predictive hybrid autofocus” vilket ska förutse vart rörliga objekt tar vägen i bilden och bibehålla skärpan.


Skillnaderna ligger i detaljerna. Xperia XA, som är först ut att släppas, kör på lite mer modesta specifikationer. Skärmen är bara 720p-upplöst, den bakre kameran ligger på 13 megapixel (främre på åtta) och ett Mediatek helio P10-chip som motor. XA saknar även en del ljudfunktioner som de två dyrare modellerna har. Prislappen landar på ungefär 3 000 kronor.


Xperia X tar i sin tur klivet upp på lite tyngre specifikationer. Här hittar vi 1080p-skärm, fingeravtrycksläsare, tre gigabyte arbetsminne, kameror på 23 respektive 13 megapixel bak och fram. Här bjuds vi även på lite extra ljudfunktioner och framåtriktade stereohögtalare och det hela drivs av ett Snapdragon 650-chip. 5 800 kronor landar Xperia X på när den släpps i skiftet maj/juni.


Tungviktaren i sammanhanget är Xperia X Performance som tar allt Xperia X har, men lägger till Snapdragon 820, LTE Cat9 (450 megabit/sekund ner, 75 upp) och IP65/68-klassning. 7000 kronor ungefär är vad du får lägga för den modellen.

Koncepttillbehör
Till lurarna finns även fyra nya tillbehör där merparten går under epitetet koncept, så räkna inte med några allt för konkreta detaljer kring dem.


Xperia Ear är ett headset som pratar med dig för att ge dig information om exempelvis väder, notiser och liknande. Det hela ska styras med röstkommandon.


Xperia Eye är en bärbar kamera på 23 megapixel som kan hängas kring halsen. Verkar fungera som en korsning mellan streamingkamera och lifelogging-kamera.

Xperia Projector är en miniprojektor som styrs med rösten och som ska fungera som en interaktiv väggkalender.


Xperia Agent bygger in projektorn i en enhet som ska fungera som din personliga assistent. Det känns lite som en Amazon Echo med inbyggd projektor ungefär.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Anniversary Edition

  Enligt både privat- och företagskunder ska den senaste uppdateringen av Windows 10 ha gjort vissa tredjepartswebbkameror obrukbara.

  24 aug 2016 - 06:56
 • IFA 2016

  En ny Nubia-mobil ska enligt företaget inbjuda användarna till att ”drömma utan gränser”.

  23 aug 2016 - 16:36
 • Betydligt bättre

  Med Note 7 som nu gör comeback i Sverige och Europa vill Samsung göra mobilen för den som måste ha det bästa. Den lyckas med det mesta.

  23 aug 2016 - 12:15

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Gårdagens topplurar

  Enligt Reuters ska den sydkoreanska mobiltillverkaren ha ett program i görningen som ska återsälja inbytta toppmobiler till ett lägre pris.

  22 aug 2016 - 13:54
 • Bekräftat

  Mike Wang, Nokia-chef i Kina, har bekräftat att nya Nokia-enheter kommer att avslöjas under årets sista kvartal.

  22 aug 2016 - 10:00
 • Första bilderna

  Två nya versioner av Fitbits träningsarmband, Charge respektive Flex är på ingång.

  22 aug 2016 - 08:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!