3G i alla väder

Samsung Xcover 271 i test

Regn, snö och slask stoppar inte B2710. Den fungerar bra i alla väder och erbjuder mer funktion och appar än de flesta andra tåliga mobiler.

Publicerad:

19 jan 2011 - 14:46

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:02

Väljer man en tålig mobiltelefon brukar man vara tvungen att prioritera bort många funktioner. I B2710 får man i alla fall 3G så man kan ladda ner kartorna i Google Maps och ha koll på inkorgen med e-post.

Samsung säger själva att telefonen ska klara så väl vatten som vind. Det senare tycker man ju att alla telefoner skulle klara av och vad tålig i fallet med just den här Samsung-mobilen innebär är IP67. IP är en standard som definierar just det här och den första siffran betyder att den klarar sig från att damm och andra små partiklar tränger in och förstör. Den andra siffran, alltså 7, säger att telefonen klarar att ligga i vatten i upp till 30 minuter på djup ner till en meter. Siffran 6 för tåligheten mot damm, sand och liknande är det mesta skyddet på skalan, medan det för tåligheten mot vatten finns telefoner som klarar mer och djupare.

Värt att påpeka är alltså att den inte har något särskilt skydd mot stötar och slag. Visserligen känns telefonen rätt tålig även om du skulle tappa den i golvet. Den har ju gummisidor och plastskal men det går alltså inte att lova att den håller vid ett fall.

För att vara något av en vildmarksmobil har faktiskt Xcover 271 en del funktioner, utöver tåligheten som gör sig bra i vildmarksmiljöer. 3G är en bra sak men mest nytta har man kanske av telefonens gps och då kan 3G komma väl till pass för att ladda ner kartor i Google Maps. Väl ute i vildmarken känns det dock som man kan få problem med navigeringen. Google Maps kan ju hitta vägen när det finns vägar att hitta men är sämre när det gäller områden utan bilvägar.

Som något slags komplement till karta och gps finns även kompass, men det är ett separat program och till på köpet lite underligt utformat. Mot en bakgrund där norr alltid är uppåt snurrar en kompassnål som ska vägleda. När jag testar den står det ofta att kompassen måste kalibreras och man uppmanas att snurra runt på telefonen, men sämst är ändå att kompassen inte är integrerad i kartprogrammet. Nu är den mer anpassad för att man ska lägga den på en papperskarta.

Oavsett om du befinner dig i vildmarken, på en byggarbetsplats eller mitt i stan så finns förberedda program för sociala nätverk som Facebook och Twitter. Är du en flitig användare av dessa så kan dock skärmens små mått sätta lite käppar i hjulen. Det blir många klick fram och tillbaka för att se allt och detsamma gäller om du vill läsa din e-post i telefonen. Då blir det pytteliten text för att du ska se mer än några ord i taget i de mail du får och vill läsa i mobilen. Ändå får man säga att telefonen med sin begränsade skärmstorlek lyckas få in väldigt mycket av både funktion och yta och givetvis måste man prioritera. Det är ju egentligen ingen av de större pekskärmsmobilerna som är lika tåliga som den här mobilen.

I bullriga miljöer ska den här tåliga telefonen klara att återge ditt tal bättre än andra, men när jag testat och jämfört med en del ”vanliga” mobiler måste jag säga att Samsung-mobilen inte utmärker sig i det hänseendet. Den är inte sämre, men heller inte märkbart mycket bättre än övriga. Största skillnaden mellan den här tåliga och Samsungs motsvarande utan 3G är att man tydligt märker skillnaden i batteritid. När jag testade Xcover med bara 2G fick jag kämpa länge för att dra slut på batteriet med smått fantastisk batteritid. Därför får du fundera på om vad av 3G eller batteritid som du föredrar.

Fråga & Svar

Klarar den att tappas?

Slag mot telefonen definieras inte i tålighetsstandarden, det gör bara vatten och smuts. Oavsett det känns telefonen stöttålig med sina gummerade sidor, och den tål säkert mer än de flesta.

Kameraexempel

Ha inte för höga förväntningar på kameran.

Tillverkare

Operativsystem

Produkttyp

 

Aktuellt just nu

 • En billigare supermobil

  Oneplus lovar en mobil som ska vara lika bra eller bättre än vad Sonys, Samsungs och HTC:s bästa kan erbjuda men till ett pris under 3000 kronor. I stort håller den vad den lovar.

  30 jul 2014 - 15:24
 • Bäst på rörlig bild

  Tre vassa HD-mobiler möter nykomlingarna med superupplösningen 4K

  30 jul 2014 - 10:45
 • Prat och hälsokoll

  Bland alla hälsoarmband ute på marknaden nu så erbjuder Huawei en utmärkande extrafunktion med sitt Talkband B1.

  28 jul 2014 - 10:23
 • Gränslös och gåtfull

  Vi vill gärna kategorisera telefoner efter deras egenskaper, men ZTE gör det svårt när de lanserar en telefon som tänjer på gränserna.

  26 jul 2014 - 18:18
 • Saknar det där lilla extra

  Håller Lumia 930 måttet mot toppmodeller på konkurrerande plattformar?

  15 jul 2014 - 11:50
 • Nästan lurendrejeri

  Seagate Backup Plus är en trevlig lösdisk, med mycket lös mobilkoppling.

  8 jul 2014 - 12:01
 • Fota med tuben

  Är du riktigt fågelintresserad vill du gärna kunna fotografera det du ser i din tubkikare.

  1 jul 2014 - 08:12
 • Varmt och skönt

  Trots att de är vansinnigt varma gillar vi ändå JBL:s senaste trådlösa lurar.

  26 jun 2014 - 11:31
 • Flest pixlar för pengarna

  G3 är en högst värdig uppföljare till fjolårets G2 på alla punkter.

  25 jun 2014 - 14:58
 • Udda sifferjonglör

  Echo är inte en pulsklocka och inte en smartklocka i traditionell mening. Istället är det ett muppigt mellanting, ett bra sådant.

  24 jun 2014 - 12:00
 • Håll takten

  Wahoo må bara rikta in sig mot Iphone, men de visar att de är gamla rävar på pulsband och definitivt vet vart skåpet ska stå.

  19 jun 2014 - 12:00
 • Dyr och tillkrånglad enkelhet

  Gigaset tar en paus från att göra hemtelefoner ingen längre använder och ger sig på hemövervakning istället - med ett blandat resultat.

  17 jun 2014 - 12:00
 • Huawei går mot strömmen

  När mobilerna den senaste tiden gått mot att bli större och tyngre igen avviker Huawei Ascend P7 med ett trevligt format.

  16 jun 2014 - 12:00
 • Uppskattad uppförsbacke

  Toshibas platta är en tvådelad upplevelse. Är det en nöjesmaskin eller en businessplatta? Ful och dålig eller riktigt bra? Häng med på en känslomässig berg-och-dalbane-färd.

  13 jun 2014 - 12:00
 • Hemmalagring

  Vill du ha en fet hårddisk som du kommer åt var som helst ifrån med vad som helst är Seagate Central ett prisvärt alternativ.

  12 jun 2014 - 12:00
 • Osmidig vattentålighet

  Saem Veho är en ganska bra idé för universella vattentåliga skal, men utförandet blir lite lidande.

  10 jun 2014 - 12:00
 • Intressant avvägning

  En telefon som både är billig och riktigt intressant är så klart en bra utgångspunkt. Det är grundförutsättningarna när Nokia nu släppt sin Lumia 630.

  9 jun 2014 - 12:00
 • Tagga arbetstiden

  Jiffy använder taggar för ett väldigt begränsat användningsområde. Onödigt begränsat.

  5 jun 2014 - 12:00
 • Hörlurar med krage runt halsen

  LG har slagit sig samman med JBL för att lansera trådlösa headset-lurarna LG Tone Ultra HBS-800. Vi har testat.

  4 jun 2014 - 09:18
 • Exakt budget

  X1 Mini gör ganska exakt det du kan begära av en budgettelefon, men skärmen spöar det mesta i klassen.

  2 jun 2014 - 12:00
 • Bättre än man kan tro

  Jag är svårförklarligt fäst vid HTC Desire 816. Det måste vara HTC:s personliga touch som lyfter mobilen.

  28 maj 2014 - 12:00
 • Vek kämpe

  Runbos budgetmodell X5 har ärvt många av de genomtänkta egenskaperna från den dyrare modellen, men besparingsskruvarna har dragits åt alldeles för hårt.

  26 maj 2014 - 12:00

Missa inte

Hetaste apparna

Senaste nytt på mobil.se

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.