3G i alla väder

Samsung Xcover 271 i test

Regn, snö och slask stoppar inte B2710. Den fungerar bra i alla väder och erbjuder mer funktion och appar än de flesta andra tåliga mobiler.

Publicerad:

19 jan 2011 - 14:46

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:02

Väljer man en tålig mobiltelefon brukar man vara tvungen att prioritera bort många funktioner. I B2710 får man i alla fall 3G så man kan ladda ner kartorna i Google Maps och ha koll på inkorgen med e-post.

Samsung säger själva att telefonen ska klara så väl vatten som vind. Det senare tycker man ju att alla telefoner skulle klara av och vad tålig i fallet med just den här Samsung-mobilen innebär är IP67. IP är en standard som definierar just det här och den första siffran betyder att den klarar sig från att damm och andra små partiklar tränger in och förstör. Den andra siffran, alltså 7, säger att telefonen klarar att ligga i vatten i upp till 30 minuter på djup ner till en meter. Siffran 6 för tåligheten mot damm, sand och liknande är det mesta skyddet på skalan, medan det för tåligheten mot vatten finns telefoner som klarar mer och djupare.

Värt att påpeka är alltså att den inte har något särskilt skydd mot stötar och slag. Visserligen känns telefonen rätt tålig även om du skulle tappa den i golvet. Den har ju gummisidor och plastskal men det går alltså inte att lova att den håller vid ett fall.

För att vara något av en vildmarksmobil har faktiskt Xcover 271 en del funktioner, utöver tåligheten som gör sig bra i vildmarksmiljöer. 3G är en bra sak men mest nytta har man kanske av telefonens gps och då kan 3G komma väl till pass för att ladda ner kartor i Google Maps. Väl ute i vildmarken känns det dock som man kan få problem med navigeringen. Google Maps kan ju hitta vägen när det finns vägar att hitta men är sämre när det gäller områden utan bilvägar.

Som något slags komplement till karta och gps finns även kompass, men det är ett separat program och till på köpet lite underligt utformat. Mot en bakgrund där norr alltid är uppåt snurrar en kompassnål som ska vägleda. När jag testar den står det ofta att kompassen måste kalibreras och man uppmanas att snurra runt på telefonen, men sämst är ändå att kompassen inte är integrerad i kartprogrammet. Nu är den mer anpassad för att man ska lägga den på en papperskarta.

Oavsett om du befinner dig i vildmarken, på en byggarbetsplats eller mitt i stan så finns förberedda program för sociala nätverk som Facebook och Twitter. Är du en flitig användare av dessa så kan dock skärmens små mått sätta lite käppar i hjulen. Det blir många klick fram och tillbaka för att se allt och detsamma gäller om du vill läsa din e-post i telefonen. Då blir det pytteliten text för att du ska se mer än några ord i taget i de mail du får och vill läsa i mobilen. Ändå får man säga att telefonen med sin begränsade skärmstorlek lyckas få in väldigt mycket av både funktion och yta och givetvis måste man prioritera. Det är ju egentligen ingen av de större pekskärmsmobilerna som är lika tåliga som den här mobilen.

I bullriga miljöer ska den här tåliga telefonen klara att återge ditt tal bättre än andra, men när jag testat och jämfört med en del ”vanliga” mobiler måste jag säga att Samsung-mobilen inte utmärker sig i det hänseendet. Den är inte sämre, men heller inte märkbart mycket bättre än övriga. Största skillnaden mellan den här tåliga och Samsungs motsvarande utan 3G är att man tydligt märker skillnaden i batteritid. När jag testade Xcover med bara 2G fick jag kämpa länge för att dra slut på batteriet med smått fantastisk batteritid. Därför får du fundera på om vad av 3G eller batteritid som du föredrar.

Fråga & Svar

Klarar den att tappas?

Slag mot telefonen definieras inte i tålighetsstandarden, det gör bara vatten och smuts. Oavsett det känns telefonen stöttålig med sina gummerade sidor, och den tål säkert mer än de flesta.

Kameraexempel

Ha inte för höga förväntningar på kameran.

Tillverkare

Operativsystem

Produkttyp

 

Aktuellt just nu

 • Ny men inte så nyttig

  Med sin Re Camera bidrar HTC med flera nya finesser för vardagsfotografen.

  12 mar 2015 - 11:42
 • Bättre med större skärm

  Flaggskeppslurar i smidigt fickformat tillhör det förgångna – nu finns topprestandan i större mobiler, det som kallas phablets.

  6 mar 2015 - 11:21
 • Trådad puls för Runkeeper

  Extremt begränsad och inte lika cool som Jabras hörlurar med inbyggd pulsmätare, men vi gillar pulslurarna från SMS Audio ändå.

  27 feb 2015 - 11:03
 • Dyr brottare

  Caterpillar har skärpt till sig när det kommer till telefoner, men prislappen är satt alldeles för högt.

  26 feb 2015 - 12:24
 • Extra allt

  Wahoos toppmodell bland pulsband försöker verkligen trycka in allt som går i Tickr X, vilket ger ett riktigt fullmatat pulsband.

  26 feb 2015 - 11:27
 • Uppfräschad Iphonelur

  Sudios billigare hörlur har ett enda mål i sikte, och sett till det gör den ett bra jobb.

  25 feb 2015 - 11:16

Missa inte

Hetaste apparna

 • Grogrund för något större

  Det är mycket snack om mobilkoppling till bilar i en form eller annan. Men hur ser det ut i dagsläget? Vi tog en Ford Focus på provtur för att undersöka hur deras Sync2-system fungerar.

  17 feb 2015 - 10:04
 • Projektorplattan

  Inbyggd projektor kombineras i den här surfplattan med en udda design och en skärm som inte heller den går av för hackor.

  16 feb 2015 - 11:32
 • Snygg men bristande

  Alla klockor med Android Wear kör samma system och samma hårdvara inuti. Då borde det ju bara vara ett val av design när du väljer klocka? Moto 360 hävdar annorlunda.

  16 feb 2015 - 10:22

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.