Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

3G i alla väder

Samsung Xcover 271 i test

Regn, snö och slask stoppar inte B2710. Den fungerar bra i alla väder och erbjuder mer funktion och appar än de flesta andra tåliga mobiler.

Publicerad:

19 jan 2011 - 14:46

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:02

Väljer man en tålig mobiltelefon brukar man vara tvungen att prioritera bort många funktioner. I B2710 får man i alla fall 3G så man kan ladda ner kartorna i Google Maps och ha koll på inkorgen med e-post.

Samsung säger själva att telefonen ska klara så väl vatten som vind. Det senare tycker man ju att alla telefoner skulle klara av och vad tålig i fallet med just den här Samsung-mobilen innebär är IP67. IP är en standard som definierar just det här och den första siffran betyder att den klarar sig från att damm och andra små partiklar tränger in och förstör. Den andra siffran, alltså 7, säger att telefonen klarar att ligga i vatten i upp till 30 minuter på djup ner till en meter. Siffran 6 för tåligheten mot damm, sand och liknande är det mesta skyddet på skalan, medan det för tåligheten mot vatten finns telefoner som klarar mer och djupare.

Värt att påpeka är alltså att den inte har något särskilt skydd mot stötar och slag. Visserligen känns telefonen rätt tålig även om du skulle tappa den i golvet. Den har ju gummisidor och plastskal men det går alltså inte att lova att den håller vid ett fall.

För att vara något av en vildmarksmobil har faktiskt Xcover 271 en del funktioner, utöver tåligheten som gör sig bra i vildmarksmiljöer. 3G är en bra sak men mest nytta har man kanske av telefonens gps och då kan 3G komma väl till pass för att ladda ner kartor i Google Maps. Väl ute i vildmarken känns det dock som man kan få problem med navigeringen. Google Maps kan ju hitta vägen när det finns vägar att hitta men är sämre när det gäller områden utan bilvägar.

Som något slags komplement till karta och gps finns även kompass, men det är ett separat program och till på köpet lite underligt utformat. Mot en bakgrund där norr alltid är uppåt snurrar en kompassnål som ska vägleda. När jag testar den står det ofta att kompassen måste kalibreras och man uppmanas att snurra runt på telefonen, men sämst är ändå att kompassen inte är integrerad i kartprogrammet. Nu är den mer anpassad för att man ska lägga den på en papperskarta.

Oavsett om du befinner dig i vildmarken, på en byggarbetsplats eller mitt i stan så finns förberedda program för sociala nätverk som Facebook och Twitter. Är du en flitig användare av dessa så kan dock skärmens små mått sätta lite käppar i hjulen. Det blir många klick fram och tillbaka för att se allt och detsamma gäller om du vill läsa din e-post i telefonen. Då blir det pytteliten text för att du ska se mer än några ord i taget i de mail du får och vill läsa i mobilen. Ändå får man säga att telefonen med sin begränsade skärmstorlek lyckas få in väldigt mycket av både funktion och yta och givetvis måste man prioritera. Det är ju egentligen ingen av de större pekskärmsmobilerna som är lika tåliga som den här mobilen.

I bullriga miljöer ska den här tåliga telefonen klara att återge ditt tal bättre än andra, men när jag testat och jämfört med en del ”vanliga” mobiler måste jag säga att Samsung-mobilen inte utmärker sig i det hänseendet. Den är inte sämre, men heller inte märkbart mycket bättre än övriga. Största skillnaden mellan den här tåliga och Samsungs motsvarande utan 3G är att man tydligt märker skillnaden i batteritid. När jag testade Xcover med bara 2G fick jag kämpa länge för att dra slut på batteriet med smått fantastisk batteritid. Därför får du fundera på om vad av 3G eller batteritid som du föredrar.

Fråga & Svar

Klarar den att tappas?

Slag mot telefonen definieras inte i tålighetsstandarden, det gör bara vatten och smuts. Oavsett det känns telefonen stöttålig med sina gummerade sidor, och den tål säkert mer än de flesta.

Kameraexempel

Ha inte för höga förväntningar på kameran.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Väldigt bra för samtal

  Jabra Halo Smart gör sitt yttersta för att övertyga dig om att den är just, som namnet antyder, smart. Och den påminner dig om att du också är det om du har köpt den.

  5 okt 2016 - 10:24
 • Efter 3,5 mm-kontakten

  Svenska Sudio gör ett habilt headset även i trådlöst format.

  4 okt 2016 - 07:59
 • Tunn och smart

  Smarta funktioner i ett vansinnigt tunt format. På ett sätt återvänder Moto till ursprunget, men det finns även saker som vi saknar i Moto Z.

  3 okt 2016 - 11:02
 • Klarsynt

  Telefonen lär sig av dig och har även en klart bättre kamera än föregångarna.

  29 sep 2016 - 16:35
 • Nyckellöst hänglås

  För den mindre traditionella hänglåsfantasten är Noke ett intressant alternativ, men det medför en del irritationsmoment.

  29 sep 2016 - 12:33
 • Kompromisslöst kvalitetsbygge

  ZTE har lyckats med konststycket att bygga en gedigen kvalitetslur med få besparingar och samtidigt hålla priset på en attraktiv nivå.

  28 sep 2016 - 10:37
 • Utmärkt träningshjälpmedel

  Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

  28 sep 2016 - 10:25
 • Diskret och mångsidigt magnetfäste

  MagicMount är ett system för magnetfästen till mobiltelefoner och surfplattor, där man ansträngt sig för att göra användningsområdet riktigt brett.

  26 sep 2016 - 10:39
 • Bäst när det gäller

  Vilken mobil har egentligen bäst batteritid? Vi har gått på djupet med frågan och jämför nio toppmodeller. Samtidigt svarar vi på vilken av dem som räcker längst när du spelar Pokemon Go.

  23 sep 2016 - 09:44

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!