För tillfälliga mobilsurfare

ZTE MF60 i test

Comviq och ZTE försöker locka tillfälliga mobil­surfare med en portabel surfpunkt laddad med kontantkort.

Publicerad:

10 feb 2012 - 15:05

Uppdaterad:

10 feb 2012 - 15:05

Idag är det enkelt att med de flesta mobiler dela med sig av sin internetuppkoppling via wlan. Men trots det finns det tillfällen när det kan vara bra att ta med sig en extra källa till internet på resan. 

ZTE MF60 är en portabel router i fickformat som kopplar upp sig mot 3g-nätet och sedan delar med sig av datauppkopplingen via wlan eller usb till datorn eller andra prylar som du vill koppla upp mot nätet. Fördelen med en router i stället för att dela ut sin telefon kan vara flera. 

För det första är det en abonnemangsfråga. Flera operatörer har till exempel begränsningar i sina telefonabonnemang när det gäller ip-telefoni eller datamängd. Det är heller inte alltid praktiskt att dela med sig av sin mobiltelefon om det är flera som vill dela på samma uppkoppling. 

Säljs med surf

ZTE MF60 säljs tillsammans med en veckas surf eller maximalt 3 gigabyte data för 399 kronor. Modemet i sig är enkelt i sitt utförande med en liten skärm, två knappar, uttag för yttre antenn, laddare och minneskort. Efter att ha satt i simkort och laddat enheten är det bara att slå på den. Väl påslaget kopplar modemet automatiskt upp sig mot 3G-nätet och delar ut ett förutbestämt Wlan-nät till omgivningen. 

Är du nöjd med grundinställningarna är det egentligen bara att koppla upp din dator mot modemet på samma sätt som mot vilken router som helst. Wlan-signalen är inte speciellt stark men det fungerar bra att surfa om du befinner dig i samma rum. En klar fördel jämfört med att ha en vanlig usb-sticka som modem är att det går att lägga den lilla routern i fönstret eller var det nu råkar vara bäst 3G-täckning och sedan sitta på en annan plats i rummet. 

Routern är tillräckligt liten för att du ska kunna ha den i fickan om du vill använda den för att koppla upp till exempel en Ipad eller en kamera med wlan. Dock blir den ganska varm vid ihärdigt surfande och tillverkaren rekommenderar att man inte har den övertäckt. 

Begränsad information

Informationen på routerdisplayen är begränsad till att tala om vilken uppkopplingstyp du har mot 3g-nätet och hur många enheter som är anslutna via wlan. Att det saknas en indikator för hur mycket batteri som finns kvar är obegripligt. För att kontrollera det måste jag surfa in i routerns administratörsgränssnitt. Det gör man genom att peka sin webbläsare mot en intern adress i routern. 

I administratörsgränssnittet är det också möjligt att läsa sms som skickats till routern. Tyvärr går det inte att själv skicka sms så funktionen är mest tänkt för att man ska kunna ta del av meddelanden från operatören. Via den interna webbsidan går det också att fylla på sitt kontantkort med ny tid och göra olika inställningar i routern. Till exempel kan det vara smart att ge wlan-nätverket i routern samma namn och lösenord som i det trådlösa nätverket hemma så att man slipper göra nya inställningar. 

Betyg 7/10

Fakta ZTE MF60

Typ: Mobil surfpunkt

Maximal datahastighet: WCDMA/HSPA/HSPA+ upp till 21 Mbit/s på modemet. Begränsat till 16 Mbit/s på abonnemanget.

Wifi-standard: 802.11 b/g

Batteritid enligt tillverkarem: 100 timmar inaktiv, 4 timmar aktiv

Vikt: 75 gram

Pris: 399 kronor

Fråga & svar

Hur många kan man surfa samtidigt?

ZTE MF60 är begränsad till 10 samtidiga uppkopplingar i wlan-nätet. 

Tillverkare

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Den lilla som kan

  Parrot Bebop Drone flyger riktigt bra och kontrolleras med lite övning utan större problem. Du styr med din mobil eller surfplatta.

  30 mar 2015 - 16:32
 • Andra generationen

  Motorola visar återigen att de kan hantera budgetmobiler.

  25 mar 2015 - 07:35
 • Mera metall

  Ett ännu mera finputsat yttre bjuder nya HTC One M9 på. Och även under skalet handlar mycket i HTC One M9 om att renodla snarare än att lägga till ytterligare funktioner.

  24 mar 2015 - 11:05
 • Trådad puls för Runkeeper

  Extremt begränsad och inte lika cool som Jabras hörlurar med inbyggd pulsmätare, men vi gillar pulslurarna från SMS Audio ändå.

  27 feb 2015 - 11:03
 • Dyr brottare

  Caterpillar har skärpt till sig när det kommer till telefoner, men prislappen är satt alldeles för högt.

  26 feb 2015 - 12:24
 • Extra allt

  Wahoos toppmodell bland pulsband försöker verkligen trycka in allt som går i Tickr X, vilket ger ett riktigt fullmatat pulsband.

  26 feb 2015 - 11:27

Missa inte

Hetaste apparna

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.