För tillfälliga mobilsurfare

ZTE MF60 i test

Comviq och ZTE försöker locka tillfälliga mobil­surfare med en portabel surfpunkt laddad med kontantkort.

Publicerad:

10 feb 2012 - 15:05

Uppdaterad:

10 feb 2012 - 15:05

Idag är det enkelt att med de flesta mobiler dela med sig av sin internetuppkoppling via wlan. Men trots det finns det tillfällen när det kan vara bra att ta med sig en extra källa till internet på resan. 

ZTE MF60 är en portabel router i fickformat som kopplar upp sig mot 3g-nätet och sedan delar med sig av datauppkopplingen via wlan eller usb till datorn eller andra prylar som du vill koppla upp mot nätet. Fördelen med en router i stället för att dela ut sin telefon kan vara flera. 

För det första är det en abonnemangsfråga. Flera operatörer har till exempel begränsningar i sina telefonabonnemang när det gäller ip-telefoni eller datamängd. Det är heller inte alltid praktiskt att dela med sig av sin mobiltelefon om det är flera som vill dela på samma uppkoppling. 

Säljs med surf

ZTE MF60 säljs tillsammans med en veckas surf eller maximalt 3 gigabyte data för 399 kronor. Modemet i sig är enkelt i sitt utförande med en liten skärm, två knappar, uttag för yttre antenn, laddare och minneskort. Efter att ha satt i simkort och laddat enheten är det bara att slå på den. Väl påslaget kopplar modemet automatiskt upp sig mot 3G-nätet och delar ut ett förutbestämt Wlan-nät till omgivningen. 

Är du nöjd med grundinställningarna är det egentligen bara att koppla upp din dator mot modemet på samma sätt som mot vilken router som helst. Wlan-signalen är inte speciellt stark men det fungerar bra att surfa om du befinner dig i samma rum. En klar fördel jämfört med att ha en vanlig usb-sticka som modem är att det går att lägga den lilla routern i fönstret eller var det nu råkar vara bäst 3G-täckning och sedan sitta på en annan plats i rummet. 

Routern är tillräckligt liten för att du ska kunna ha den i fickan om du vill använda den för att koppla upp till exempel en Ipad eller en kamera med wlan. Dock blir den ganska varm vid ihärdigt surfande och tillverkaren rekommenderar att man inte har den övertäckt. 

Begränsad information

Informationen på routerdisplayen är begränsad till att tala om vilken uppkopplingstyp du har mot 3g-nätet och hur många enheter som är anslutna via wlan. Att det saknas en indikator för hur mycket batteri som finns kvar är obegripligt. För att kontrollera det måste jag surfa in i routerns administratörsgränssnitt. Det gör man genom att peka sin webbläsare mot en intern adress i routern. 

I administratörsgränssnittet är det också möjligt att läsa sms som skickats till routern. Tyvärr går det inte att själv skicka sms så funktionen är mest tänkt för att man ska kunna ta del av meddelanden från operatören. Via den interna webbsidan går det också att fylla på sitt kontantkort med ny tid och göra olika inställningar i routern. Till exempel kan det vara smart att ge wlan-nätverket i routern samma namn och lösenord som i det trådlösa nätverket hemma så att man slipper göra nya inställningar. 

Betyg 7/10

Fakta ZTE MF60

Typ: Mobil surfpunkt

Maximal datahastighet: WCDMA/HSPA/HSPA+ upp till 21 Mbit/s på modemet. Begränsat till 16 Mbit/s på abonnemanget.

Wifi-standard: 802.11 b/g

Batteritid enligt tillverkarem: 100 timmar inaktiv, 4 timmar aktiv

Vikt: 75 gram

Pris: 399 kronor

Fråga & svar

Hur många kan man surfa samtidigt?

ZTE MF60 är begränsad till 10 samtidiga uppkopplingar i wlan-nätet. 

.

.

 

.