Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

För tillfälliga mobilsurfare

ZTE MF60 i test

Comviq och ZTE försöker locka tillfälliga mobil­surfare med en portabel surfpunkt laddad med kontantkort.

Publicerad:

10 feb 2012 - 15:05

Uppdaterad:

10 feb 2012 - 15:05

Idag är det enkelt att med de flesta mobiler dela med sig av sin internetuppkoppling via wlan. Men trots det finns det tillfällen när det kan vara bra att ta med sig en extra källa till internet på resan. 

ZTE MF60 är en portabel router i fickformat som kopplar upp sig mot 3g-nätet och sedan delar med sig av datauppkopplingen via wlan eller usb till datorn eller andra prylar som du vill koppla upp mot nätet. Fördelen med en router i stället för att dela ut sin telefon kan vara flera. 

För det första är det en abonnemangsfråga. Flera operatörer har till exempel begränsningar i sina telefonabonnemang när det gäller ip-telefoni eller datamängd. Det är heller inte alltid praktiskt att dela med sig av sin mobiltelefon om det är flera som vill dela på samma uppkoppling. 

Säljs med surf

ZTE MF60 säljs tillsammans med en veckas surf eller maximalt 3 gigabyte data för 399 kronor. Modemet i sig är enkelt i sitt utförande med en liten skärm, två knappar, uttag för yttre antenn, laddare och minneskort. Efter att ha satt i simkort och laddat enheten är det bara att slå på den. Väl påslaget kopplar modemet automatiskt upp sig mot 3G-nätet och delar ut ett förutbestämt Wlan-nät till omgivningen. 

Är du nöjd med grundinställningarna är det egentligen bara att koppla upp din dator mot modemet på samma sätt som mot vilken router som helst. Wlan-signalen är inte speciellt stark men det fungerar bra att surfa om du befinner dig i samma rum. En klar fördel jämfört med att ha en vanlig usb-sticka som modem är att det går att lägga den lilla routern i fönstret eller var det nu råkar vara bäst 3G-täckning och sedan sitta på en annan plats i rummet. 

Routern är tillräckligt liten för att du ska kunna ha den i fickan om du vill använda den för att koppla upp till exempel en Ipad eller en kamera med wlan. Dock blir den ganska varm vid ihärdigt surfande och tillverkaren rekommenderar att man inte har den övertäckt. 

Begränsad information

Informationen på routerdisplayen är begränsad till att tala om vilken uppkopplingstyp du har mot 3g-nätet och hur många enheter som är anslutna via wlan. Att det saknas en indikator för hur mycket batteri som finns kvar är obegripligt. För att kontrollera det måste jag surfa in i routerns administratörsgränssnitt. Det gör man genom att peka sin webbläsare mot en intern adress i routern. 

I administratörsgränssnittet är det också möjligt att läsa sms som skickats till routern. Tyvärr går det inte att själv skicka sms så funktionen är mest tänkt för att man ska kunna ta del av meddelanden från operatören. Via den interna webbsidan går det också att fylla på sitt kontantkort med ny tid och göra olika inställningar i routern. Till exempel kan det vara smart att ge wlan-nätverket i routern samma namn och lösenord som i det trådlösa nätverket hemma så att man slipper göra nya inställningar. 

Betyg 7/10

Fakta ZTE MF60

Typ: Mobil surfpunkt

Maximal datahastighet: WCDMA/HSPA/HSPA+ upp till 21 Mbit/s på modemet. Begränsat till 16 Mbit/s på abonnemanget.

Wifi-standard: 802.11 b/g

Batteritid enligt tillverkarem: 100 timmar inaktiv, 4 timmar aktiv

Vikt: 75 gram

Pris: 399 kronor

Fråga & svar

Hur många kan man surfa samtidigt?

ZTE MF60 är begränsad till 10 samtidiga uppkopplingar i wlan-nätet. 

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Väldigt bra för samtal

  Jabra Halo Smart gör sitt yttersta för att övertyga dig om att den är just, som namnet antyder, smart. Och den påminner dig om att du också är det om du har köpt den.

  5 okt 2016 - 10:24
 • Efter 3,5 mm-kontakten

  Svenska Sudio gör ett habilt headset även i trådlöst format.

  4 okt 2016 - 07:59
 • Tunn och smart

  Smarta funktioner i ett vansinnigt tunt format. På ett sätt återvänder Moto till ursprunget, men det finns även saker som vi saknar i Moto Z.

  3 okt 2016 - 11:02

Senaste apptestet

Hetaste tillbehöret

 • Klarsynt

  Telefonen lär sig av dig och har även en klart bättre kamera än föregångarna.

  29 sep 2016 - 16:35
 • Nyckellöst hänglås

  För den mindre traditionella hänglåsfantasten är Noke ett intressant alternativ, men det medför en del irritationsmoment.

  29 sep 2016 - 12:33
 • Kompromisslöst kvalitetsbygge

  ZTE har lyckats med konststycket att bygga en gedigen kvalitetslur med få besparingar och samtidigt hålla priset på en attraktiv nivå.

  28 sep 2016 - 10:37
 • Utmärkt träningshjälpmedel

  Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

  28 sep 2016 - 10:25
 • Diskret och mångsidigt magnetfäste

  MagicMount är ett system för magnetfästen till mobiltelefoner och surfplattor, där man ansträngt sig för att göra användningsområdet riktigt brett.

  26 sep 2016 - 10:39
 • Bäst när det gäller

  Vilken mobil har egentligen bäst batteritid? Vi har gått på djupet med frågan och jämför nio toppmodeller. Samtidigt svarar vi på vilken av dem som räcker längst när du spelar Pokemon Go.

  23 sep 2016 - 09:44

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!