Apptest: Normal

App avslöjar strömtjuvar

Särskilt när din Iphone börjar bli äldre kan batteritiden bli ett problem. Appen Normal ska avslöja vad du kan göra åt det.

Publicerad Uppdaterad

Det är svårt att få några riktigt klara besked om batteritiden i mobiltelefoner och trots att det finns en del knep är batteritid något av ett mysterium. Jag skulle inte säga att appen Normal ger dig svar på alla frågor, men som namnet antyder så ger den dig i alla fall en hint om batteriåtgången i din telefon är normal. Den gör det genom att jämföra batteriåtgången i din telefon med den andra med exakt samma telefonmodell har. I den information som Normal presenterar finns en lista med de appar som den anser vara mest misstänkta som batteritjuvar. För att den här listan ska bli tillförlitlig ska du helst låta appen köras ett par dagar, men även då ska man nog ta informationen med en nypa salt. För varje app presenteras en uppskattning av hur mycket extra batteritid du skulle få genom att avstå den appen.

Normals lösning på batteriproblem är dock att tvångsavsluta appen, något som Apple avråder ifrån och tvärtom hävdar ska ge sämre batteritid eftersom det gör att appen nästa gång du startar den måste laddas in från lagringsminnet och inte från arbetsminnet, en process som med andra ord drar mer batteri. I listan över misstänkta batteritjuvappar finns en uppskattning över hur mycket bättre batteritiden skulle bli och i min lista hävdas till exempel att jag utan Google Maps skulle få mer än tre timmars bättre batteritid, ytterligare en timme bättre utan Instagram och att jag utan Facebook skulle få ännu en extra timme batteritid. Utöver att tvångsavsluta appen bygger uppskattningarna på att man sedan undviker att använda appen, alternativt då helt enkelt raderar den från telefonen. Värt att nämna är att Apple har en funktion för att se batterislukande appar i Ios 8, men det finns ännu inte tillgängligt.

Mest användbart i appen Normal om man nu inte vill offra alla sina appar och avinstallera allt för att få bättre batteritid är att jämföra sin egen batterikapacitet med andra. På det här sättet kan du generellt och app för app se om batteriförbrukningen är normal. Ibland kan du få tips om att appen du (eller Normal-appen) misstänker hos andra appar inte är en batteritjuv och att batteriförbrukningen därför kan bero på hur du ställt in appen. Du kan även jämföra din batteritid och varje apps förbrukning med ett medelvärde för andra användare. På det sättet kan du alltså få lite hjälp i ditt detektivarbete för bättre batteritid, men räkna inte med en helt vattentät lösning på problemet.