Fota, klipp och skicka

Apptest: Adobe Photoshop Mix

Adobe bjuder inte på lika många redigeringsverktyg som sina mobila konkurrenter, men de unika verktygen appen har kompenserar för det med råge.

Publicerad Uppdaterad

Adobe Photoshop Mix räknar med att du inte sätter dig ner med appen och direkt känner till hur den fungerar. Istället lär den dig hur appen fungerar på nolltid. Det första du möts av är ett giraffhuvud och en text som förklarar hur du markerar den, därefter är det bara att sätta fingret till och markera ytan du vill klippa ut. Det är smått genialiskt och leder dig direkt in i hur appen fungerar. Ytterligare ett par liknande genomgångar följer och det tar bara några minuter för att komma i gång.

Väl i själva menyn så stöter jag dock på vad som kan tänkas bli ett problem längre fram. Redan efter att jag importerat några bilder, tagit några inifrån appen och skapat några exempel besannas mina farhågor. Det är rätt svårt att organisera sitt arbete i appen. Här finns inget sätt att organisera arbetsmaterialet utöver att byta namn på dina filer.

I Photoshop Mix bygger mycket av arbetet på att du arbetar i olika lager, något som annars är relativt ovanligt i mobil bildredigering. Lager gör att du kan lägga saker framför och bakom varandra och dessutom kan du arbeta inom separata lager för att slippa oroa dig över att av misstag råka ta bort material utanför området du vill redigera. Det är dock synd att vi är begränsade till endast två lager för det tvingar dig att arbeta i steg. Det enda sättet att komma förbi problemet är att kombinera två lager så du på det viset får ett nytt lager ledigt.

Inklippta objekt behöver det inte se naturliga ut. Uppenbarligen.

Med det sagt så är det också det största problemet med appen. Du kan redigera de olika lagren oberoende av varandra och såväl exponering, kontrast, skärpa som mättnad kan minskas genom vänstersvep respektive ökas genom högersvep.

Appens största styrka ligger i kombinationen av lager och “smart markering”. Bara markera vad du vill ta bort eller behålla i en bild så känner verktyget av vad du vill markera och anpassar markeringen automatiskt. Framförallt om du tar foton av enskilda objekt mot kontrastrika bakgrunder så blir det smärtfritt att klippa ut objektet du vill använda. Sen är det bara att klistra in, kombinera lager efter lager tills du når ett önskvärt resultat.

Photoshop Mix är trots dess många brister en app som besegrar dem genom sina än fler fördelar. Smart markering, urklippning och välfungerade justeringsverktyg samt integrering med Creative Cloud fungerar utmärkt. De som har ett abonnemang för Creative Cloud kan också ladda upp sina arbeten till molnet och komma åt dessa från andra appar, Photoshop CC inkluderat.

Skillnaderna mot andra gratisappar, som exempelvis Snapseed är mycket tydliga. Båda apparna har sina fördelar. Snapseed erbjuder betydligt fler verktyg än Photoshop Mix, men samtidigt så är verktygen som är unika för Photoshop Mix så pass kraftfulla att de utan några större problem kompenserar för det. Att markera och klippa, för att inte tala om redigering inom lager är verktyg som inte går att hitta i särskilt många appar, framför allt inte så pass välfungerande som de är här.