https://www.mobil.se/appar/apptest-f-gelguiden
557852
Appar
Tillräckligt bra

Apptest: Fågelguiden

Europas bästa fågelbok har blivit en tillräckligt bra app.

Den svensk-brittiska fågelboken Fågelguiden har blivit standardhandboken för fågelskådare över hela Europa. Är du lite mer allmänt fågelintresserad kan den nog däremot uppfattas som lite svårtillgänglig och akademisk. När den nu även finns som app till Iphone och Ipad är nog 139 kronor i saftigaste laget för den allmänt nyfikne, så appen Fågelguiden vänder sig nog främst till dem som är fågelskådare eller den som verkligen vill bli bra på att känna igen fåglar.


Faktum är att appen jämfört med en vanlig fågelbok adderar en hel del mervärde för den senare kategorin. En van fågelskådare vet nog på 2-3 arter när vad det är hen sett, men den ovane kan i appen söka efter arter beroende på näbbform, färger, form på stjärt, miljö fågeln befinner sig i med mera och få upp alla tänkbara alternativ.

Du kan också jämföra arter, inte bara liknande utan fullständigt godtyckligt valda, så om du verkligen är osäker på skillnaden mellan knölsvan och gråsparv kan du lägga upp dem bredvid varandra för jämförelse. För lite mer realistiska scenarior kan du välja att se alla fåglar som liknar en viss art.


En bra sak med sökfunktionen är att träffarna aldrig visas bara i textform, utan både med text och bild, för fågelskådning handlar ju om att lära sig känna igen något man ser och då går det mycket snabbare om du inte måste klicka dig fram för att se bilderna.

Här finns också läten på fåglarna, en funktion som av naturliga skäl inte går att finna i den vanliga fågelboken, men som ändå får ses som en smula rudimentär om man jämför med riktiga fågelskivor eller onlinedatabaser som Xeno-canto.

Jag har dock en del invändningar mot appen. De flesta av appens funktioner anges till exempel med ikonknappar, och nästan samtliga av dessa är formgivna som fåglar, vilket kan göra det minst sagt svårt att navigera i appen innan man lärt sig.

Det finns också en krysslistefunktion, där du kan hålla reda på vilka fåglar du sett, men funktionen är så primitiv att den knappast lär göra någon som verkligen håller på med krysslistor glad.

Det är en tung app, så om du har en äldre Iphone eller Ipad kommer du att uppleva den som en smula seg i responsen. 


Appen ser i stort sett likadan ut på Ipad och Iphone, vilket get bra presentation på plattan, men på telefonen måste du zooma in och panorera runt för att titta på bilderna. Det går, men blir inte lika bra. Å andra sidan känns Ipad inte som rätt sak att ha med sig en regnig dag i fågeltornet.

Dessutom hittar jag en bugg i appen. När man söker på fåglar får man ibland upp flera olika raser med olika dräkt i bildsöket, men om man trycker på någon av de mer sällsynta raserna hamnar man på helt fel fågel. En oväntat drastisk bugg som förmodligen snart är åtgärdad.

Fågelguiden som app tillför mervärde jämfört med fågelboken, samtidigt som de trots allt begränsade extrafunktionerna gör att det känns som det finns en hel del potential som förblivit outnyttjad.

Relaterade artiklar

 • Fågelguiden

  Operativsystem:
  Ios
  Version (Ios):
  1.1.5
  Utvecklare:
  Touch Press
  Pris (Ios):
  135 kr
  Betyg
  7/10