Gränslöst för den lärde

Apptest: Field Recorder

Field Recorder erbjuder överlägsen funktionalitet, till den grad att det föråldrade gränssnittet knappt ens spelar någon roll.

Publicerad Senast uppdaterad

Du måste hitta rätt verktyg för att spela in ljud. Det kanske gäller en intervju, ett telefonsamtal, kanske har du bråttom och behöver lyssna på dina anteckningar. Att ha rätt verktyg för situationen kan vara svårt. Att hitta något som verkligen går att anpassa efter situationen och som håller riktigt hög, för att inte nämna professionell, nivå kan vara riktigt svårt. Därför överraskar Field Recorder.

Field Recording står för att spela in ljud utanför studion, kanske på ett café eller i en skog. Det är vad den här appen är ämnad för och det märks. Först överrumplar appen mig en smula, jag älskar att spela in men har lite erfarenhet av professionell ljudinspelning. Känner du inte till vad de olika termerna och funktionerna gör appens gränssnitt inte mycket för att underlätta. Men, om du redan är insatt i hur liknande teknik fungerar eller är intresserad av att spela in och kan tänka dig att spendera tid på att lära dig hur en appen fungerar så borde du läsa vidare. För gränssnittet är inte snyggt på något sätt. Det är däremot fullt funktionellt för de med erfarenheten. Själv fick jag tvinga mig själv att experimentera i “monitor mode” för att lära men vi återkommer dit lite senare.

Appen kommer med en mängd olika inställningar. Först är det din modells grundinställningar och sådana som skapats av andra användare och lagrats i molnet. Dessa påverkar alla inställningar i hela appen. Du kan bestämma vilken kvalitet du ska ha på själva filformatet till hur lång tid det ska ta från det att du klickar på inspelningsknappen tills den spelar in när du återupptar en session när du har pausat inspelningen. Har du en tredjepartsapp som Media Converter kan du direkt skicka filen för konvertering till ljudformaten MP3, AAC eller FLAC.

Vad du kan ställa in sträcker sig till direkt löjliga nivåer, men även funktioner som känns självklara när de väl är på plats. Föredrar du att spela in när du är i flygläge så att ingen kan störa dig så kan du välja att få ett varningsmeddelande när du inte är det men ändå påbörjar en inspelning. Vill du att knapparna i appen ska reagera direkt när du trycker ner dem, ska appen tillåta längre filnamn eller kanske vagt genomskinliga menyer, allt detta läggs i dina händer.

Även hur information presenteras kan ändras på detaljnivå.

En av bästa funktionerna, som också går att modifiera efter eget bevåg både innan och under inspelning, är “monitor mode” som gör att du hör det du spelar in direkt. Här är det rekommenderat att du har hörlurar på dig, något som varje världsvan inspelare bör instämma i. Du kan välja hur hårt du vill pressa hårdvaran. Ju mindre tid det ska ta från det att du säger någonting tills du hör det desto större är risken att ljud skippas och inte hänger med i slutprodukten, vilket oftast innebär att du måste starta om hela inspelningen. Detta varnas det dock för i appen. Jag lyckades själv få ner den till lägsta nivån och nådde då en nivå där det dröjde så lite mellan inspelning till uppspelning att jag hörde det några hundradelar efter verkligheten.

Ett av de mest imponerande ögonblicken var när jag insåg att jag kunde ändra frekvensomfånget, i monitor mode, för att välja vilket som passade bäst för situationen. Något som ofta bara är förunnat de med en betydligt proffsigare hemstudio. Att appen endast kostar en bråkdel av liknande kapabel mjukvara på konkurrerande plattformar gör definitivt inte saken sämre.