https://www.mobil.se/appar/apptest-greenely-visar-din-elforbrukning-och-ger-spartips
566382
Appar
Timme för timme

Apptest: Greenely – visar din elförbrukning och ger spartips

Vi har testat appen Greenely som ansluter till din elmätare och visar din elförbrukning timme för timme.

Det är visserligen så att  Greenely förutom att vara en smart app för alla sveriges elkunder även är en elleverantör som du kan köpa el av, men oavsett vilken leverantör av el du har så kan Greenely visa din förbrukning fördelat på varje enskild timme. Tanken med det här är att du ska kunna följa din förbrukning mer i detalj och se hur din förbrukning förändras beroende på till exempel tid på dygnet eller temperaturen ute. Allt det här kan man se i appen. Dessutom kan appen skicka ut en appnotis och varna om du förbrukat ovanligt mycket el under en period, eller informera om det motsatta skett, att du förbrukat ovanligt lite.

Ansluter till min elleverantör

Det första jag gör efter att jag laddat ner appen är att ansluta till min egen elleverantör. Det här gör man i appen. Först skapar jag ett konto i Greenely och sedan identifierar jag mig med Mobilt Bank ID. För att det här ska fungera måste den som loggar in även vara den som står som kund på elavtalet och då skapas en fullmakt som skickas till din befintliga elleverantör och ger dem tillstånd att skicka timbaserad förbrukningsdata till Greenely som i sin tur presenterar den för dig i appen. Det tar enligt Greenely vanligen ungefär en vecka innan de första uppgifterna börjar ticka in och det är precis vad som sker när jag testar. En vecka efter att jag signerat avtalet i telefonen kommer de första uppgifterna om förbrukning från mitt elbolag och Greenely notifierar mig om det. I den första informationen ser jag till exempel en tydlig topp i förbrukningen när middagen tillagas.

Gratis att ladda ner och att använda

Appen Greenely är gratis att både ladda ner och att använda. Greenely som alltså även agerar elleverantör ser så klart gärna att du byter elleverantör till just Greenely. De lockar med att man i så fall kan se elpriset under dygnets alla timmar, se hur mycket den el du förbrukat hittills under månaden kostar och på det här sättet kan man ju i den mån det går koncentrera sin förbrukning till tider då kostnaden är som lägst. Greenely hävdar att man enbart tar ut självkostnadspris för elen och sedan adderar en fast månadskostnad för att de själva inte ska tjäna mer om du förbrukar mer. För i appen finns förutom din förbrukningsdata även en del tips på hur man sparar el. Jag hittar bland annat uppmaningen att laga mat även på eftervärme, duscha medvetet, att ha rätt temperatur i kylen och att sänka värmen när du är bortrest.

Ämnen