E-post i urval

Apptest: Inbox by Gmail

Google gör ett snyggt försök att prioritera det viktigaste i din mejl.

Publicerad Uppdaterad

Det krävs fortfarande en speciell inbjudan för att testa Googles nya mejltjänst men har du väl fått en sådan är det fritt fram att prova Googles nya inbox. Gmail har redan idag en mycket stark position och Inbox by Gmail bygger vidare på den. Inbox är alltså ingen ny tjänst utan enbart ett nytt skal för att presentera och sortera alla meddelanden i ditt befintliga Gmail-konto. Några av de fördelar som Inbox ska innebära har vi sett redan i befintliga Gmail. Det handlar om automatisk sortering så att till exempel forummeddelanden, erbjudanden och uppdateringar från olika sociala tjänster hamnar under sina respektive flikar i inkorgen och inte tar onödig plats bland dina viktigaste meddelanden. I Inbox by Gmail har Google ytterligare byggt vidare på det här konceptet och skapat kategorier för bland annat resor och för inköp, så att du enkelt kan hitta hotellbokningar och flygbekräftelser samt i inköpskategorin då till exempel kvitton från appköp och annat. Det här är grunden, men det finns med i Inbox by Gmail som alltså finns både som webbversion och som app för Iphone och Android. Såväl app som webbsida är som inbjudningskravet signalerar i betaversion och jag tycker att webbsidan är mer utvecklad än apparna än så länge är.

Den tydligaste fördelen med Inbox som tjänst är inte kategoriseringen av inkomna meddelanden utan Googles förmåga at lyfta fram information ur meddelanden så att du ser det viktigaste utan att öppna meddelandet. Direkt i inkorgen lyfts till exempel bifogade bilder upp tillsammans med i mitt fall en faktura som jag fått i pdf-format. Man kan alltså få en snabb överblick över inkorgen och det gör det enklare att snabbt se vilka meddelanden som kräver mer uppmärksamhet och vilka som inte kräver din uppmärksamhet. 

En del funktioner har Inbox lånat av närbesläktade appar som liksom Inbox vill hjälpa dig få koll på det stigande antalet inkommande mejl i din inkorg. Mailbox är en sådan app och den har liksom Inbox by Gmail funktioner för att tidsinställa mejl. På det här sättet kan du alltså få en påminnelse när meddelandet måste besvaras eller att du på annat sätt måste agera.

Inbox by Gmail har fortfarande en del barnsjukdomar. Ingen av mina hotell- eller flygbokningar hittade till exempel in i Rese-kategorin utan att jag själv manuellt lade de mejlen där. Utgångspunkten är dock bra och om Google bara kan förbättra funktionen även i apparna och finputsa tjänsten som helhet så är man definitivt inne på rätt väg.