Social molntjänst

Apptest: Kiliaro – Lagring och delning av bilder

Kiliaro är en svensk molntjänst för bildhantering som bland annat låter dig dela bilder på studs.

Publicerad Uppdaterad

Det råder ingen brist på molnlagringstjänster, och många av dem låter dig automatiskt ladda upp bilder i molnet, men svenska Kiliaro har en del unika sociala funktioner.

Priset för premiumtjänsten är 19 kronor i månaden. Då får du lagra obegränsat med bilder och videor i full upplösning, och du kan komma åt dem oavsett enhet. Det finns också en gratisversion av tjänsten men Kiliaro uppger inte vilka begränsningar den har, men man kan anta att det är just begränsningar i upplösning, antal bilder och antal anslutna enheter. Gratisversionen är i alla fall fri från reklam. Priset för Premium-versionen får ändå sägas vara riktigt bra jämfört med andra molnlagringstjänster.

Du kan välja att få dina mobilbilder automatiskt uppladdade, om de ska laddas upp via mobildata eller bara wifi, och du kan bläddra i galleri. Du kan ta bort bilder lokalt och de är kvar i molnet, eller vice versa. Du kan skapa album för att sortera dina bilder. Allt det här är bekant från andra bildlagringstjänster, och användargränssnittet i Kiliaro är minimalistiskt och tydligt.

Det som gör Kiliaro lite ovanligare är hur man kan dela bilder med sina kontakter. Då måste du först ha kontakter förstås. För att kontakterna ska dyka upp i appen måste de först förstås själva ha ett Kiliaro-konto, dels måste du ha dem i din adressbok i mobilen. Det sista brottas jag med tills jag efter ett par försök inser att den viktiga informationen är att de är lagrade med det telefonnummer som man angett när man registrerat att man vill aktivera delning.

Är dessa villkor uppfyllda dyker kontakten upp automatiskt i Kiliaro-appen. Du kan ange kontakter som favoriter, och de kommer då automatiskt få bilder som du väljer att dela i sin bildström. Bildströmmen visar alla bilder som delas med dig, oavsett vilken av dina kontakter som delat dem. Här kan man också lägga in kommentarer på bilderna, och svara på kommentarerna. Bildströmmen kan alltså bli som ett slags socialt medie-flöde för dina vänner.

Kiliaro puffar gärna för funktionen automatisk delning. Slår du på den aktiveras den för dina favoritkontakter i tre timmar varpå den sedan stängs av automatiskt. Under den tiden får de alltså del av de bilder du laddar upp på Kiliaro automatiskt och omedelbart (enligt företaget går själva bilddelningen på millisekunder). Om du i din tur slagit på automatisk uppladdning av bilder innebär det att dina vänner får dina bilder du tar direkt när du tar dem de närmsta timmarna. Kiliaro ger som exempel på användningsområde att man gemensamt delar bilder på en fest medan den pågår.

Varje gång du får en bild och varje gång en bild kommenteras får du en notifiering, så det finns en allvarlig risk att Kiliaro bidrar allvarligt till notifieringströttheten om ni är många som delar bilder, så det känns som man vill använda denna funktion med viss försiktighet.

Kiliaro har förstås samma problem som alla andra nya sociala tjänster: för att få glädje av funktionerna måste du övertala din familj och dina vänner att skriva upp sig för ännu en tjänst på internet. Även om du inte är intresserad av de sociala funktionerna känns dock Kiliaro som ett intressant alternativ för att säkerhetskopiera sina bilder i molnet.