Flerspelarläge som räcker hela sommaren

Apptest: Modern Combat 5 Blackout

Tröttnar du på att sola och bada kan du alltid spela spel. Vi har testat Modern Combat 5.

Publicerad Uppdaterad

Med Modern Combat 5 har Gameloft fått till ett spel för Ios, Windows Phone och Android som, åtminstone på enheter med muskler nog att köra spelet med tillräckligt flyt, kan mäta sig med de senaste actionspelen på dedikerade spelkonsoler. I alla fall om jämförelsen görs med förra generationens Xbox 360- och Playstation 3-konsoler, för det är i den klassen någonstans som spelet hamnar grafikmässigt.

Handlingen i Modern Combat 6 är föga unik och är någon sorts för själva spelandet ganska oviktig historia där USA i vanlig ordning ska rädda världen från onda terrorister. Spelläget för singelspel består av en rad olika uppdrag där hejdlöst skjutande kombineras med att du måste hitta rätt vägar och ingångar för att ta dig vidare. Fienderna markeras av röda flikar på skärmen, vilket gör att det är lättare att upptäcka och träffa dem.

Går att använda med handkontroll
Även om spelet är väldigt välgjort sett till den grafiska biten, så är det för en invand konsolspelare som undertecknad väldigt jobbigt att sikta och springa runt i spelet med pekskärmen som styrdon. Det går att få till hyfsad kontroll över spelet med lite övning, men det är inte på långa vägar jämförbart med en handkontroll eller för den delen med att spela med mus och tangentbord. Har du en Moga-handkontroll tillgänglig så ska spelet lyckligtvis gå att använda tillsammans med den.

Något som är störande för den som fort vill komma igång och spela efter installationen av det cirka 1 gigabyte stora spelet är att du direkt kastas in i singelsspelarläget när spelet startar och att du där efter tvingas klicka dig igenom en guidad tur till hur menysystemet och olika inställningar i spelet fungerar.

Utmärkt flerspelarläge
Den stora behållningen med Modern Combat 5, förutom den åtminstone i mobilsammanhang utmärkta grafiken, är annars flerspelarläget. Här har Gameloft satsat stort och det finns massor av olika lägen och kartor att välja mellan. Anslutningen kräver att din enhet är wifi-uppkopplad mot nätet dock, så det går inte att spela om du bara är uppkopplad genom mobilnätet.

En bra funktion i Modern Combat är att det går att skapa olika lag så att du och dina polare (som du kan bjuda in direkt via Facebook) kan utmana andra i lagkamper över nätet. Har du inga polare kan du låta laget vara fritt för alla att ansluta till och vill du försäkra dig om att de okända lagmedlemmarna inte sinkar laget i övrigt kan du även ställa in en poängbaserad gräns som bara låter tillräckligt erfarna spelare ansluta.

Sammanfattningsvis är Modern Combat 5 ett spel som är väl värt sina 59 spänn. På spelkonsoler kostar likvärdiga spel tio gånger mer, och även om singelspelläget inte lär vinna några priser så lär det ta ett bra tag innan du tröttnar på flerspelarläget. Modern Combat 5 är en alldeles utmärkt ursäkt att bättra på skärmbrännan istället för solbrännan i sommar.