Direktsänt i korthet

Apptest: Skype Qik

Qik är Microsofts bidrag till den breda floran av appar som skickar korta filmer till kompisarna.

Publicerad Uppdaterad

Appen Qik var från början (appen släpptes 2008) ett program för att sända direktsänd video från telefonen. Sedan dess har det dock hänt en del, tack och lov får man väl säga. 2011 köpte Microsoftägda Skype tjänsten och nyligen nylanserade man den med nytt namn och ny funktion. Tidigare i år stängdes den gamla tjänsten ner för att nyligen återuppstå som Skype Qik och med funktionen att låta dig dela korta filmklipp med andra som har samma app installerad. På det här sättet så erbjuder alltså Skype Qik en blandning av funktionerna från Snapchat och Vine. Framförallt får nog Skype Qik ses som en konkurrent till Snapchat, men för att konkurrera framgångsrikt krävs ju att man erbjuder något extra, något som konkurrenten inte har.

Istället för att du ska behöva skapa ett användarnamn och lösenord så knyts ditt konto hos Skype Qik till ditt mobilnummer. Det här är alltså en tjänst frikopplad från Microsofts inloggning och från det Skype-namn du kanske redan har. Det fungerar också som ett någorlunda smart sätt att locka nya användare, för om du vill skicka en video till någon som ännu inte har Skype Qik så blir det till ett vanligt sms där mottagaren uppmanas att skaffa tjänsten (och ladda ner appen) för att kunna se den video du skickat.

Appen Skype Qik finns för alla de tre stora mobila operativsystemen och fungerar ungefär likadant. Du kan skicka videoklipp (bara videoklipp, inga stillbilder) antingen till enskilda personer eller till grupper av personer. När vi testar är appen lite buggig, den kraschar någon gång och gränssnittet kan vara lite svårt att komma underfund med. Utöver finputsningar av sådana detaljer så behöver dock Skype utöka funktionen för idag erbjuder appen inget unikt värde och hade man kopplat den till den befintliga Skype-tjänsten (något man inte alls gjort) hade det här blivit en trevlig tilläggstjänst istället för som nu en enskild tjänst som tillför ytterst lite.