https://www.mobil.se/appar/apptest-xcom-enemy-within
558372
Appar
Uppdatering till fullpris

Apptest: Xcom: Enemy Within

Enemy Within är egentligen ett tilläggspaket till Enemy Unknown, men till fullpris. Tur för spelet att det är så pass bra.

Xcom: Enemy Unknown är ett riktigt bra spel till såväl konsoler som mobiler. Det faktum att det ser mer eller mindre exakt likadant ut till mobilen som till de betydligt mer kraftfulla stationära konsolerna förtjänar en stående ovation bara det. Men det som är riktigt roligt att se är att ingenting har bantats ner i mobilversionen, utan det är mer eller mindre till punkt och pricka samma spel.


Xcom: Enemy Within är egentligen ett tilläggspaket till Enemy Unknown sett till vad det innehåller. En ny resurs att samla, som ger dig tillgång till såväl Mecha-soldater som cybernetiska implantat, några nya vapen och föremål, några nya fiender och ett stort avsnitt med infiltrerande terroristceller som varken är på din eller utomjordingarnas sida. Trots det säljs det som ett separat spel, vilket definitivt är största nackdelen med det hela om du redan äger originalet. Det och att spelet både kräver rejält med hårdvara och, i mobila sammanhang, smått vansinniga 3,4 gigabyte ledigt utrymme. Ja och att mobilens batteriprocent sjunker snabbare än vad kulorna i dina soldaters gevär gör också.


Vilken tur att det rör sig om ett så sjukt bra spel då. Elaka rymdisar invaderar jorden och hela världen sammanstrålar i Xcom-projektet för att slå tillbaka. Som hövding över projektet är det din uppgift att fixa luftförsvar, utrusta soldater, köpa spaningssatelliter, uppgradera och forska fram effektivare utrustning och såklart kriga mot nämnda rymdisar en hel del. Själva resurshanteringssystemet och byggandet av basen och utrustningen är faktiskt spelets mest stressande del, eftersom det känns som om du behöver vara på tre ställen samtidigt (trots att det inte finns någon reell tidsbrist). Att ge sig ut på slagfältet med din lilla elitstyrka är nästan som ett helt annat spel. Här bjuds det på ett snortajt turordningsbaserat strategispel som få kan mäta sig med. Efter ett par uppdrag märker du även att du kan bli uppriktigt ledsen över att förlora en av dina soldater som varit med i matchen länge. Då har man lyckats bra med spelkänslan. Samtidigt är spelet stundtals så obarmhärtigt svårt att även de mest inbitna får en utmaning.


Den stora glädjen är även att det här funkar så sjukt mycket bättre till mobiler och surfplattor än till konsol. Gränssnittet gör sig klockrent för pekskärm och det är en ren fröjd att spela mobilt.

Relaterade artiklar

 • Xcom: Enemy Within

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  1.2.0
  Version (Ios):
  1.0
  Utvecklare:
  2K China
  Pris (Android):
  120 kr
  Pris (Ios):
  99 kr
  Betyg
  9/10