Integrerad lösenordshantering

Apptips: Dropbox Passwords

Letar du efter en app att spara dina lösenord i tillhör Dropbox Password de bättre.

Publicerad Uppdaterad

Molnlagringstjänsten Dropbox har genom åren försökt vidga sin verksamhet med nya tjänster, men de flesta har inte lämnat några bestående intryck. Lösenordsappen Dropbox Passwords känns dock som den har goda chanser att bli bestående.

En lösenordsapp är ett säkert ställe där du kan skriva upp alla dina lösenord till olika tjänster så du slipper komma ihåg dem, ett ställe som i sin tur är skyddat av ett säkert huvudlösenord. Då gäller det att den som du förvarar dina lösenord hos är någon du litar på, och många har ju redan viktiga dokument i Dropbox.

Du behöver inget särskilt lösenord till appen, den är kopplad till ditt Dropbox-konto och på Iphone låser du upp den med FaceID. Du behöver sedan en tid tillbaka inte ett betalkonto i Dropbox utan ett gratiskonto duger bra. Du får en serie med 12 återställningsord som man rekommenderar att du skriver ner och förvarar på ett säkert ställe, för att kunna återställa tillgången om du blir utlåst.

Appen rekommenderar att du även kopplar en dator till tjänsten. dels för att ha lösenorden synkade på flera ställen, men därifrån kan du även importera sparade lösenord i webbläsaren. Du får välja själv vilka som ska importeras, och det hela kan bli rätt rörigt om du inte gallrar. Du kan även lägga till lösenord manuellt. Varje lösenordspost har få fält och allt är enkelt och lättbegripligt.

Du kan även använda Dropbox Password för att logga in automatiskt i appar och webbsidor. På Iphone fungerar det ovanligt smidigt då den använder samma gränssnitt som Apples Lösenordshanterare. Dropbox Passwords blir helt enkelt ytterligare en källa till sparade lösenord som gör att du med FaceID snabbt kan logga in på webbsidor.

Jag har testat ett antal olika lösenordshanterare och jag får säga att Dropbox Passwords är en av de mer eleganta och lättanvända. Fortfarande återstår en del, som till exempel gränssnitt till surfplattor (på Ipad visas appen i ett litet fönster mitt på skärmen), men med denna början har den god chans att bli etablerad.