Camtoplan Pro

Apptips: Mät rummen med mobilen

Camtoplan Pro låter dig mäta upp rummen i en lägenghet med Augmented Reality, och visar både potential och begränsningar.

Publicerad Uppdaterad

Apple gör en stor grej av sin Augmented Reality-teknik ARkit, och hävdar att den gör sig bäst på senaste generationens Iphones. För att det här ska vara ett försäljningsargument måste ju tekniken tillföra någon nytta.

Det är lätt att se nyttan med Camtoplan Pro. Det börjar med att appen identifierar golvet, vilket helst kräver fönster som släpper in dagsljus. Sedan kan du sätta ut nålar på golvet och dra måttband mellan dem. Den huvudsakliga tanken är att du ska mäta upp väggarna i ett rum, inklusive eventuella vinklar och vrår. När du är klar med ett rum får du en enkel planritning med mått på väggarna och rummets area. Du kan spara ritningarna som bild, pdf eller Autocad-format.

För att den här typen av tjänst ska vara riktigt användbar krävs förstås att den är noggrann. Tasmanic Editions som gjort appen uppger 2 procents noggrannhet. Jag får den snarare till 5 procent, och en del rum blir sneda och vinda på ett sätt de inte är i verkligheten. Felet blir förstås ännu större när arean beräknas.

På plussidan funkar det faktiskt rätt så bra även om det skulle stå möbler i vägen för det hörn där du vill sätta en nål. På minussidan finns det inget bra sätt att markera dörrar och fönster på din planritning.

Den som kan sin Autocad kan säkert sätta ihop en lägenhetsritning med korrekta mått utifrån de grovskisser man får med sig på detta sätt och spara en del arbete, men då vill man nog helst bekräfta måtten med tumstock, och halva poängen med appen går då förlorad. Mest användbar är den nog om du har rum med många vinklar och vrår, för att hjälpa dig att komma ihåg den ungefärliga utformningen. För fyrkantiga rum vinner fortfarande måttbandet, och därmed är prislappen för appen för hög.