Mjukt uppvaknande och annat sömnrelaterat

Apptips: Sleep Cycle

Dragplåstret i appen Sleep Cycle är att den låter dig vakna mjukt, men den är fullproppad med annat sömnrelaterat också.

Publicerad Uppdaterad

Principen att göra morgonen lättare genom att väcka dig när du sover som lättast är inte ny. Det är närmast en standardfunktion i smarta klockor i dag, men klockorna kan ju också känna av när du rör dig. Om du inte har en klocka gör appen Sleep Cycle ett nästan lika bra jobb bara baserat på ljud.

Appen ska alltså väcka dig inom ett halvtimmesintervall och känna av när i det intervallet du sover som lättast. Till sin hjälp har den telefonens mikrofon, och appen kan skilja på ljud och ljud och väcker dig när den hör att du ändå vänder dig i sängen. Det fungerar riktigt bra när telefonen ligger bredvid sängen, men är ni två i sängen kan appen naturligtvis inte avgöra vem av er som sov lätt.

När nu ändå appen ligger och lyssnar på dig (man är väldigt noggranna med att påpeka att all data stannar i telefonen) kan den detektera snarkningar, sömnapne och att man pratar i sömnen också. Du kan i efterhand få höra ett urval av de läten du gjort, och särskilt kul kan det ju vara att få höra vad du sade i sömnen.

Sedan gör Sleep Cycle anspråk på att kunna analysera din sömnkvalitet och sömnmönster också, men här är man på betydligt skakigare grund när man inte har rörelser, puls och andra mått att tillgå. Väckningen är trots allt den bästa funktionen, men för bara det är abonnemangskostnaden lite väl hög.