Annons

Test: Files Go by Google

Apptips: Spara lagringsutrymme i din Android

Ett särskilt verktyg i form av en app ska hjälpa dig att spara lagringsutrymme på din Android-mobil.

Publicerad Uppdaterad

Den som vill hitta filer och appar som tar onödigt mycket lagringsutrymme i en Android-mobil kan ha ett svårt uppdrag, men tanken med Googles egen app är att göra det lite enklare. Många tillverkare skickar visserligen med funktioner för att städa lagringsutrymme och på andra sätt optimera telefonens inställningar, men det finns ändå en lucka för Googles app att fylla.

Innan appen lanserades var jag betatestare och det är glädjande att se hur mycket av buggarna och barnsjukdomarna som nu faktiskt är borta.

HIttar och rensar

Appen i sig har två huvudsyften. Dels hjälper den dig hitta olika filtyper oavsett i vilken mapp på telefonen som de ligger lagrade. Det andra syftet är att rensa onödiga filer och det görs i form av ett informationsflöde på startsidan där du får olika förslag. Här hittar appen till exempel ovanligt stora filer, cachefiler och appar som du inte använt på länge och därför kanske kan radera. Utöver att appen när jag aktivt använder den ger mig de här förslagen så kan jag även få appnotiser som påminner mig när appen hittat något särskilt utrymmeskrävande som jag förmodligen kan radera utan att sakna det.

Bra rådgivning

När jag testar de olika förslagen tycker jag att appen ger riktigt bra råd. Den lyckas till exempel hitta de appar jag sällan använder och presenterar de i en ordning som visar de mest utrymmeskrävande apparna först. Jag får även hjälp att hitta dubblettfiler och till exempel ovanligt stora filer samt nedladdade filer. Appaviseringarna som kommer kan du själv styra, så det bara är vissa typer av varningar som du får. Kort sagt är det här en bra app som hjälper dig att spara utrymme i telefonen och appen i sig tar så klart inte mycket utrymme. När jag undersöker upptar den 13,7 megabyte i min telefon och den kan utan tvekan hjälpa dig spara betydligt mer utrymme än så.