Ikea Place med AR-teknik

Apptips: Testa Ikea-möblerna virtuellt

Ikeas Iphone-app låter dig testa möblerna på plats hemma innan köpet med hjälp av AR-tekniken.

Publicerad Uppdaterad

Att testa så möblerna du är intresserad av verkligen passar där hemma. Just det låter Ikeas nya app dig göra virtuellt. Tekniken som gör det möjligt heter AR och precis som i till exempel välkända Pokemon Go kombineras det du ser i kameravyn i skärmen med virtuella objekt. Du kan alltså se hur den där fåtöljen från Ikeas sortiment ser ut tillsammans med ditt befintliga vardagsrumsbord och om det du planerar att köpa verkligen får plats och passar där hemma.

Lätt komma igång

För att komma igång så uppmanas jag rikta kameran mot en tom yta på golvet. Då dyker små gula punkter upp och när processen är klar får jag välja vilka möbler jag vill placera ut. Än så länge finns inte Ikeas hela sortiment med, men det finns ändå många möbler att välja bland. Jag bläddrar till exempel förbi en lång rad stolar, tv-bänkar och soffor. Enligt innehållsförteckningen finns till exempel 126 tv-bänkar och andra förvaringsmöbler, 107 stolar och 806 soffor och fåtöljer. Utöver att bläddra per kategori kan du även söka på produktens namn.

I naturlig storlek

Jag börjar med att placera ut en fåtölj. Fåtöljen kan jag flytta på och rotera och när jag väl bestämt var den ska stå så kan jag gå runt den och se hur den ser ut från olika håll. Möbler man placerar visas i naturlig storlek. För varje produkt som finns som 3D-modell kan man klicka upp mer information om produkten och hamnar då på Ikeas mobila webbsida. Där kan man läsa beskrivning, se mått och beställa produkten. Genom att kolla upp måtten på en tv-bänk och sedan placera ut den virtuellt i rummet med hjälp av appen kan jag mycket riktigt konstatera att den verkar dyka upp i rätt skala.

Inte alltid rätt

När jag upprepade gånger placerar ut möbler i rummet händer det ibland att jag på nytt måste skanna golvet för att möblerna ska hamna rätt. Appen fungerar bäst när du håller dig på en plats i rummet.

Går du runt och adderar fler möbler behöver du skanna om golvet för att möblerna inte ska hamna fel. Det behöver också vara väl upplyst i rummet för att appen ska fungera korrekt. Om man ska dra en slutsats så tycker jag inte att appen är helt perfekt, men Ikea-appen kan definitivt vara en hjälp när du vill planera hemmets inredning. När möblerna är placerade kan du dela resultatet som stillbild eller film om du vill det.