KBT som självhjälp

Apptips: Twoact Stress

Twoacts appar för kognitiv beteendeterapi ger hjälp till självhjälp och kan även fungera som förberedelse till terapi.

Publicerad Uppdaterad

Twoact är ett svenskt företag som arbetar med kognitiv beteendeterapi (KBT). KBT är en teknik för att lära sig hantera vardagsbekymmer och stress genom att ta kontrollen över sina tankebanor.

När man går i kognitiv beteendeterapi börjar man med en kartläggning av tillståndet och behoven, och det är i princip den funktionen som Twoacts appar motsvarar. Dels kan de snabba upp att komma igång om du behöver gå i terapi, men de är också tänkta att fungera som hjälp till självhjälp och är i bästa fall all hjälp du behöver.

Totalt finns det nio olika appar beroende på vilket problem du brottas med, till exempel stress, sömnproblem, spelberoende eller skärmtid för barn. Prislappen varierar från gratis till cirka 50 kronor.

Apparna kan inte sägas dra nytta av mediet på något särskilt sätt, det rär sig mestadels om textbaserade sidor med information, utöver en enkät med frågor som du använder för att bedöma ditt eget tillstånd.

Informationen du får av appen, utöver självdiagnosen, är sådan du förmodligen kan hitta gratis på nätet. Problemet är att det finns så mycket information på nätet, och inte allt är bra. Att få det samlat och kondenserat har därför ett värde i sig. Det du hittar i appen är välskrivet (men inte utan korrfel vid testtillfället), koncist och ingjuter hopp om en lösning på de problem man kan tänkas brottas med.

Har du ingen tidigare erfarenhet av KBT är det en prisvärd grundkurs och prova-på, och skulle du behöva mer hjälp kan Twoact hjälpa dig gå vidare, bland annat genom att förmedla Skype-baserad terapi.

Källa