Big Launcher

Big Launcher är en riktigt lyckad lösning för den som tycker att Androidmobiler är för komplicerade.

Publicerad Uppdaterad

Det finns ett flertal mobiltelefoner som riktar sig speciellt till äldre. Ett alternativ till en sådan är att köpa en mobiltelefon vilken som helst med Android och installera Big Launcher. Appen Big Launcher är tänkt att vara ett enklare och tydligare alternativ till startskärmarna i Android, och kan nog vara till glädje inte bara för äldre utan även synskadade.

Appen gör skäl för sitt namn. När man startar den första gången får man välja mellan stor, större och störst text, och redan den större är enorm, åtminstone på min Galaxy S3. Största texten är i praktiken svår att använda eftersom det bara får plats ca 12 bokstäver per rad på skärmen med denna storlek.

Själva startskärmen är väl genomtänkt, med klocka, datum och sex funktionsikoner. Om du inte ändrar något finns här telefon, e-post, kamera, fotoalbum, sos-nummer och applista. Det känns som rätt urval. Om du är en mer avancerad användare, vilket du troligen inte är om du tänkte använda Big Launcher, men kanske har någon nära släkting som är, kan du ändra ikonuppsättningen och göra fler startskärmar.

Samtliga av standardfunktionerna på startskärmen utom kameran och fotoalbumet är även de specialanpassade om du klickar på dem. Du kommer således till en samtalslista, telefonbok, SMS-meny och programlista som även de är anpassade med extra stor text. Jag tycker det hela är väl genomfört och betydligt mindre skrämmande för den teknik-ovane än vad Android annars gärna är.

SOS-funktionen är förstås en specialanpassning för dem med livshotande handikapp. Man kan både ringa och skicka meddelande till i förvald valda nummer. Det fungerar ungefär som nödlarmsknappen på Doros telefoner, fast det är kanske lite för lätt att dra igång det av misstag.

Det finns gränser för hur mycket Big Launcher kan påverka. Skärmtangentbordet blir till exempel det vanliga (om du inte installerat annat). Enkelheten skapar också i sig begränsningar. Till exempel finns det inget bra sätt att skicka ett sms till någon som ringt dig. Telefonhistoriken kan endast användas för telefonsamtal.

Som helhet tycker jag dock att Big Launcher lyckas väl i sin föresats. Programmet finns i en gratisversion och en betalversion för cirka 70 kronor. En del funktioner, som till exempel mest iögonfallande samtalshistoriken efter de första fem samtalen, fungerar bara i betalversionen.