Apptest: Emulsio

Bildstabilisering av Iphone-filmer

Med en stor förbättring i den här nya versionen är den ett prisvärt val för att laga skakiga filmer du tagit med din Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Föregångaren till appen Emulsio hette Movie Stiller och det förvånar mig inte att apputvecklare valt ett nytt namn när de skrivit om appen från grunden. Jag testade Movie Stiller när den appen lanserades och det är en av de sämsta jag testat. Istället för att just stabilisera de videoklipp man spelat in och importerade till appen gjorde den filmerna om möjligt ännu sämre. Det är därför med spänning och ett stort mått skepsis som jag testar den nya appen, nu med namnet Emulsio. Lyckligtvis är den mycket bättre. Väldigt mycket bättre.

När jag först startar appen blir jag lite avskräckt av alla inställningar, reglage och valmöjligheter. Allt startar med en instruktion i tolv steg där varje reglage förklaras och pekas ut. Det visar sig dock enklare än det verkar och mycket av arbetet gör appen utan att du behöver lägga dig i.

Gratis men kostar pengar
Du behöver inte filma i själva appen för att det ska fungera, utan du importerar helt enkelt skakiga filmer du spelat in med vanliga kamerappen. Appen i sig är helt gratis, men ska du ha någon nytta av den måste du betala 22 kronor för att kunna exportera filmer utan att appen lägger på en retsam och ful vattenstämpel över hela filmen.

I praktiken behöver du nästan inte använda någon av de alla reglage appen erbjuder. En trevlig funktion är den som delar skärmen diagonalt i två halvor och visar ”före” och ”efter” stabiliseringen. Vill du justera resultatet kan du beskära filmen, eller begränsa bildstabiliseringen så att den till exempel bara behandlar rörelser i vågrät eller lodrät riktning.

Det finns flera typer av bildstabilisering att välja på i appens inställningsmeny. Du har en standard som nog är den som ger mest naturligt resultat och sedan en som kallas ”Cinematic” där resultatet snarare blev som om kameramannen svävat ett par centimeter ovanför marken. En mer flytande rörelse alltså. Sedan finns det en tredje typ också som ska ta bort vibrationer, men ändå behålla naturliga rörelser som kameran gjort.

Sammantaget ger appen riktigt bra resultat och även om inställningarna kan avskräcka är appen enkelt så fort du tagit dig någon minut att lära känna funktionerna. Framförallt är appen en gigantisk förbättring jämfört med den usla föregångaren och nu dessutom anpassad till nya Ios med delningsfunktioner och ett Ios7-inspirerat gränssnitt.