Succéappen Firechat

Chatta i Android-luren utan internet

Firechat rankas bland sociala nätverks topp-tio Ios-appar i 80 länder. Nu släpps appen till Android.

Publicerad Uppdaterad

Chattappen Firechat, som släpptes för cirka två veckor sedan, har än så länge inte lyckats fånga svenskarnas intresse på samma sätt som i andra länder. Kanske något som Android-versionen kan ändra på. Enligt Open Garden, företaget bakom appen, placerar sig nämligen Firechat bland de tio mest nedladdade sociala nätverksapparna i Apple App Store i åttio länder. 

Unikt med Firechat är att appen låter dig chatta med andra användare utan att behöva koppla upp dig mot internet. Kommunikationen mellan två eller fler personer sker istället via Bluetooth eller Wifi, direkt mellan telefonerna. Dessutom agerar varje påslagen telefon i närheten som använder Firechat som en knutpunkt i ett tillfälligt nätverk, vilket innebär att man teoretiskt kan chatta med folk som inte sitter inom ens Wifi- och Bluetoothräckhåll, vilket annars uppskattas till cirka nio meter.

Androidappen fungerar exakt på samma sätt som Ios-appen (och de pratar med varandra dessutom) och låter en skicka såväl text- som bildmeddelanden. Du behöver inte registrera något konto utan anger ett användarnamn som blir det namn som alla kan se. Det är nämligen så att alla kan se allas chattmeddelanden i Firechat. Det lämpar sig bra om man exempelvis umgås med kompisar eller om man är på en match och vill öppet skicka meddelanden som alla runt omkring sig kan läsa och svara på. Med andra ord så är Firechat, som den ser ut idag, ingen ersättning för sms och chattappar som Whatsapp eller Kik. Ingen behöver däremot veta vem du är då det enda som syns är ditt namn och var du befinner dig. Stänger du appen raderas dessutom chatthistoriken. 

Den enda synliga skillnaden mellan Android-versionen och Ios-versionen är dina möjligheter att dela appen med kontakter. I iOS kan du välja mellan Airdrop, sms/Imessage, mejl, Twitter och Facebook, i Android mellan Dropbox (sparar inbjudningslänken som filtext), bluetooth, mejl, gmail, sms och Skype.

Appen är riktigt trevlig i sin enkelhet men känns lite som Twitter när nätverket lanserades och det fanns ingen att kommunicera med, det vill säga att så länge ingen finns runt omkring för att chatta med via Firechat så är den lite meningslös. Om det ändras återstår att se...Men spännande är det oavsett med möjligheten att kunna chatta utan internetuppkoppling.