Test av härmapeapp

Dynamicspot – Apples Dynamic Island på en Android: Vi har testat

Det tog inte lång tid innan en apputvecklare härmade Apples dynamiska ö i Iphone 14 Pro och Pro Max och skapade en motsvarighet för Android. Den fungerar förvånansvärt likt originalet.

Publicerad Uppdaterad

Att en utvecklare så här snabbt har kunnat skapa en app som härmar Apples dynamiska ö runt kameran i Iphone 14 och 14 Pro visar hur mycket som faktiskt går att göra i Android. Utvecklare kan på egen hand kontrollera mer än vad som tillåts i Ios.

När jag installerar Dynamicspot som appen heter får jag godkänna att appen får tillgång till en rad olika systemfunktioner, appnotiser är så klart en av dessa. När detta väl är gjort så får jag göra de inställningar som krävs. Appen ska ju placeras på rätt plats i skärmen och beroende på vilken telefon du har så kan kamerahålet givetvis ha olika placering. Jag testar appen i en rad olika telefoner och kan konstatera att den funkar förvånansvärt väl. Den kräver dock att kamerahålet är centrerat i toppen av skärmen. När jag provar på Nothing Phone 1 som har kamerahålet till vänster så lyckas jag inte placera appen runt det.

Precis som på Iphone kan du få timer som räknar ner direkt i den dynamiska ytan runt kamerahålet.

På de telefoner med centrerat kamerahål däremot fungerar det bra. Precis som på Iphone 14 Pro får jag skivans album och en ljudvåg visat när jag spelar musik på exempelvis Spotify och ett tryck på området runt kameran kallar fram en större ruta där jag kan styra musiken. Under tiden jag testar appen kommer en uppdatering och i den senaste versionen kan jag få en andra notis synlig, precis som på Iphone och har jag expanderat en notis från området runt kameran kan jag stänga den genom att svepa höger eller vänster. I inställningarna kan jag även välja vilka appar som ska få visa information i Dynamicspot.

Ett tryck på ön tar dig till appen som visas och ett långt tryck visar en expanderad vy med mer information och möjlighet att styra appen.

Flera skillnader

En viktig skillnad mellan funktionen i den här Android-appen och Apples dynamiska ö är dock att här i Android visas appnotiser. I Ios på Iphone 14 Pro och Pro Max används ju dynamiska ön för funktioner som annars inte syns som en appnotis. De telefonerna visar till exempel musikuppspelning, navigering och upplåsning med Face ID i dynamiska ön, händelser som i vanliga fall inte genererar en appnotis. Dynamicspot däremot kan visserligen visa musik och timernedräkning som Iphone gör det, men visar även alla andra notiser. Den är också ett komplement till befintliga notiser och ersätter dem inte, vilket gör att du både får vanliga notiser i aktivitetsfältet på telefonen och får dem visade i området runt kameran. Androider med Dynamicspot visar de notiser om att till exempel kamera och mikrofon använts av en app som tidigare och integrerar dem inte som Apple i ön runt kameran.

Dynamicspot är gratis att använda, men en del funktioner är låsta för den som inte betalar. För 40 kronor får du även tillgång till funktionerna för att visa appen direkt på låsskärmen och inte bara när du låst upp samt några extra funktioner för att kunna skräddarsy mer av hur appen fungerar.