Skapar mobilt nätverk mellan användare

Firechat: Chatta utan mobil uppkoppling

Den nya appen låter dig chatta med andra via Bluetooth och Wifi.

Publicerad Uppdaterad

Den nylanserade chattappen Firechat använder en mindre känd funktion av iOS som heter Multipeer Connectivity Framework, MCF, som låter dig chatta med andra användare utan att behöva koppla upp dig mot internet. Kommunikationen mellan två eller fler personer sker istället via Bluetooth eller Wifi. Varje påslagen telefon i närheten som använder Firechat agerar dessutom som en knutpunkt i ett tillfälligt nätverk, vilket innebär att man teoretiskt kan chatta med folk som inte sitter inom ens Wifi- och Bluetoothräckhåll, vilket annars uppskattas till cirka nio meter.

När vi testar Firechat fungerar kommunikation via bluetoothalldeles utmärkt för att skicka såväl text- som bildmeddelanden. Vi lyckas mindre bra när vi endast har Wifi på, då bilderna inte kommer fram. Appen är lätt att använda; man väljer ett användarnamn och så börjar man chatta. Man kan då välja att chatta med personer som är i närheten (alltså inom ett cirka nio meters radius)  eller med alla som just då använder Firechat. Att chatta en och en är en funktion som däremot saknas. 

Med andra ord så är alla chattmeddelanden offentliga, även om chatt med personer i närheten de facto begränsar antalet personer som kan läsa meddelanden. Då man inte behöver skapa något konto och själv väljer ett användarnamn kan man ändå vara hur anonym som helst. Stänger man appen raderas dessutom chatthistoriken. 

Vill man chatta öppet, med vänner och okända personer omkring sig, exempelvis vid en match (där mobila nätet ofta inte räcker till) eller utomlands där man vill undvika höga kostnader för mobilt bredband, så är nog appen ett bra tillägg. Är man ute efter något mer privat så är andra chattappar kanske mer lämpade.

Ett annat tänkbart användningsområde är krissituationer då information ska skickas till många personer samtidigt. Reklammeddelanden är ytterligare ett sammanhang som MCF – inte Firechat specifikt – kan vara aktuellt för.

Den enda andra appen som idag använder MCF är Apples iOS 7:s egna fildelningsfunktion Airdrop. Då MCF inte stöds av vare sig Android eller Windows Phone i dagsläget lär det dröja innan Firechat kommer till dessa plattformar.