https://www.mobil.se/appar/grand-theft-auto-san-andreas
555666
Appar
Klassiker med kontrollproblem

Grand Theft Auto: San Andreas

● BILDSPEL
Rockstars klassiker i mobilt format både imponerar och sviker.

Grand Theft Auto, GTA, har en lång historia med lika många försäljningssuccéer som utbrott av allehanda moralpanik. Den del i serien som många gånger ansetts vara den bästa är San Andreas, som nu följer GTA 3 och GTA Vice City till mobila enheter (denna gång med release till alla tre stora format samtidigt, schysst!).

San Andreas utspelar sig 1992 där spelaren styr karaktären CJ genom såväl en mordstory som, givetvis, klättringen uppåt i stadens undre värld. Det som skiljer San Andreas från tidigare spel i serien är främst storleken på spelvärlden, vilken helt enkelt är massiv. Att du genom olika rollspelsliknande element i spelet kan påverka hur din karaktär beter sig och uppfattas av andra ger också ett annat djup i spelet som inte fanns där tidigare.

Precis som med tidigare konverterade delar har Rockstar gjort ett hästjobb med att konvertera spelets kontroller för att över huvud taget fungera på pekskärm, vilket de ska ha all heder för. Samtidigt ska det väl inte påstås att kontrollerna på något sätt är perfekta, utan mycket av spelets svårighetsgrad och frustration består i att kontrollerna inte gjorde som du hade tänkt dig. Det går att vänja sig, men det kräver en hel del träning och blir aldrig riktigt flytande. Både Android-och Ios-versionen har stöd för fysiska tillbehörskontroller, vilket hjälper problemet en hel del men ändå inte fullt ut.

Däremot är det riktigt trevligt att de versioner vi testat flyter på ganska fint även när det börjar hända en del på skärmen, vilket bara det är en enorm bedrift för att vara ett mobilt spel av den här storleken. Nu ska väl inte grafiken anklagas för att vara det snyggaste du kan få på en mobil i dagsläget. Men det ser tillräckligt bra ut för att vi ska bli imponerade över vad som faktiskt går in i en mobil numera.

Bortsett från kontrollen är San Andreas precis som vi minns det och när du inte är ute på uppdrag är det lätt att förlora sig i världen. Antingen gör du som du alltid gjort och spöar upp folk på gatan. Eller så snor du en bil och bara ger dig ut på upptäcktsfärd, för det bjuds på en riktigt stor och levande spelvärld här. Just den biten har inte speciellt mycket konkurrens i mobila sammanhang i dagsläget och i grund och botten är det fortfarande ett ruskigt underhållande spel.

Relaterade artiklar

 • Grand Theft Auto: San Andreas

  Operativsystem:
  Android, Ios, Windows
  Version (Android):
  1.03
  Version (Ios):
  1.02
  Version (Windows):
  1.0.0.0
  Utvecklare:
  Rockstar
  Pris (Android):
  49 kr
  Pris (Ios):
  49 kr
  Pris (Windows):
  55,50 kr
  Betyg
  8/10