https://www.mobil.se/appar/kemikalieappen-kartlaggning-av-produkters-innehall
568718
Appar
falskt
Apptips

Kemikalieappen: Kartläggning av produkters innehåll

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/kemikalieappen_bred.jpg?itok=bE9vb54s', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/kemikalieappen_bred.jpg?itok=-ZpDzQXU', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/kemikalieappen_bred.jpg', w: 2000, h: 1407, title: ' ' },]
Kemikalieappen är ett lovvärt men krångligt sätt att få information om och kampanja mot skadliga kemikalier i varor.

Det finns inget krav på att ha innehållsförteckning över vilka ämnen som ingår i andra varor än livsmedel, men EU har en lista över kemikalier som anses särskilt problematiska, och tillverkaren är skyldig att uppge om något av dessa ämnen finns i varan om konsumenten frågar efter det.

Det är här Kemikalieappen kommer in. Genom att skriva in en streckkod eller skanna den med denna app kan du se om den innehåller något av dessa ämnen. Eller, det kan du inte, för det ser du bara om någon tidigare har ställt denna fråga, fått svar, och denna information tillfogats Kemikalieappens databas. Antalet varor är oerhört stort i förhållande till antalet Kemikalieappen-användare så med största sannolikhet får du när du skannat veta att varan inte finns i databasen. Då hjälper appen dig i stället att författa en epost till tillverkaren av varan där du på EU-reglementsenlig väg ber att få veta om varan innehåller någon av kemikalierna.

Appen fungerar alltså bättre som ett sätt att utöva viss påtryckning på tillverkarna genom att visa att du bryr dig om den här typen av frågor än att snabbt och enkelt ge dig information. Ett problem med appen är att du måste leta upp tillverkarens e postadress själv först för att kunna skicka förfrågan, och det är inte säkert att den är lätt att hitta. Men tanken är god.

 • Kemikalieappen

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  1.0.5
  Version (Ios):
  1.0.5
  Utvecklare:
  Sveriges Konsumenter
  Pris (Android):
  Gratis
  Pris (Ios):
  Gratis
  Betyg
  6/10