Apptest

Koll på utläggen med Sparakvittot

Sparakvittot har släppts i ny version där digitala kvitton från anslutna butiker trillar in direkt i mobilen.

Publicerad Uppdaterad

Sparakvittot är en molnbaserat tjänst som låter dig spara dina kvitton digitalt. I den tidigare versionen av appen kunde du skanna av dina papperskvitton och spara dem i en så kallad kvittolåda, tillgänglig i mobilen och på datorn via molnet. I den senaste versionen har Sparakvittot lagt till möjligheten att automatiskt spara kvitton från butiker som anslutit sig till tjänsten. Det är ett välkommet tillägg, likaså förbättrade möjligheter till att få överblick över alla sparade kvitton enligt olika kategorier. 

I och med att antalet anslutna butiker än så länge inte är enormt stort – även om det enligt Sparakvittot växer i snabb takt – krävs fortfarande att man sparar de flesta kvitton manuellt. Att spara själva papperskvitton är faktiskt busenkelt: du fotograferar kvittot i appen och så sparas det i din kvittolåda. Men för att få ut appens hela värde, det vill säga kunna överblicka vad man lagt pengar på, måste man sedan mata in utgiftsdetaljerna manuellt (exempelvis pris och inköpsdatum). Där hade någon form av textigenkänning kunnat vara behjälplig. Att kunna skanna OCR-nummer på papperssfakturor och automatiskt få utgiftsdetaljerna är ytterligare en funktion som vi saknar.

Har du många utlägg att hålla koll på, i synnerhet i jobbsammanhang, gör dock appen ett bra jobb med att hjälpa dig att hantera dessa. Också ett plus är möjligheten att överföra kvitton till andra. Vidare är integreringen av digitala kvitton en positiv utveckling. Den innebär samtidigt att appens användbarhet är beroende av antalet anslutna butiker.