Annons

Apptips

Manuell kontroll med ProCamera – Få mer ut av kameran i Iphone

Saknar du inställningsmöjligheter till kameran i Iphone erbjuder ProCamera det i överflöd, utan att du behöver ge upp automatiken.

Publicerad Uppdaterad

Apples filosofi har alltid varit en lätt patroniserande “bry dig inte om det, det löser vi åt dig”-attityd. Ofta med fantastiska resultat där man kan lita på att allt bara funkar. När det kommer till mobilkameran blir denna inställning extra tydlig. Apple gör verkligen sitt bästa för att låta dig ta bra bilder med ett knapptryck, men om du inte är nöjd har du väldigt lite möjlighet att ändra kamerainställningarna.

I alla fall i Apples egen kameraapp, men man har ett öppet programgränssnitt för utvecklare av tredjepartsappar som bjuder på en annan filosofi. En sådan app är ProCamera, som funnits sen apparnas barndom och nu har 13 år av utveckling bakom sig.

När du startar ProCamera möts du av ett rätt annorlunda användargränssnitt än i Apples kameraapp. Annorlunda men inte svårt, och faktum är att du även här kan välja att bara trycka på den stora avtryckarknappen och bildresultatet blir snarlikt det för Apples kameraapp.

Men det är förstås de rika inställningsmöjligheterna du är ute efter, och här kan du manuellt justera iso-tal, exponeringskompensation, exponeringstid, vitbalans (med två reglage) med mera. Jag imponeras över användargränssnittet, där du kan ha upp till två reglage på ena sidan av skärmen för olika inställningar och enkelt växlar mellan vilka utan att det blir otydligt vilka två reglage du valt. Inställningarna funkar för alla mobilens kameror, och även för videofilmning är appen funktionspackad utan att kännas överlastad.

Det finns faktiskt en liten, mindre avtryckarknapp bredvid den stora. Den kan du själv välja funktion till, antingen timer med fördröjd utlösning eller antiskak-funktion.

Histogram kan du också få, tre olika modeller, som visas infällt i skärmen till vänster i bild. Du kan välja att spara bilder i raw-format (flera olika varianter) och du kan välja komprimeringsgrad om du sparar i jpeg eller heif. Det finns också videoinstruktioner i appen för hur du använder alla funktioner.

Det finns gränser för vad du kan göra med appen, och du kan inte justera de automatiska efterbehandlingsfunktionerna för till exempel brusreducering och uppskärpning.

159 kronor är mycket för en app så du bör så klart vara seriöst fotointresserad för att köpa den till att börja med. Det kan dessutom dra iväg ytterligare, för i appen finns det möjlighet till ytterligare köp, till exempel för lägen med längre exponeringstid än den sekund appen erbjuder som mest, eller för perspektivkorrigering.

Är du en kameranörd som upplever Iphones kameraautomatik som en smula förnedrande är denna app ett bra köp.