https://www.mobil.se/appar/test-skypegrundarens-nya-app
558008
Appar
Wire är Skype för 2015

Test: Skypegrundarens nya app

Som Skype om det uppfunnits idag. Det lovar dig nya appen Wire. Vi har testat.

Man brukar säga att det är onödigt att uppfinna hjulet på nytt. Nya appen Wire som finns för Mac, Ios och Android gör mycket av det som Skype gör, men är ändå annorlunda. Varje kontakt du har i appen får ett eget flöde och där kan ni dela bilder, filmer, skriva textmeddelanden och ringa upp varandra och prata. Youtube-klipp, om man nu skulle klippa in en länk visas direkt i flödet.

En naturlig svaghet i alla nya kommunikationsappar är att antalet personer du kan kontakta är väldigt få. Man måste ju helt enkelt vara användare av Wire för att du ska kunna kontakta personen i fråga. Jag har i alla fall ett par kontakter och märker snabbt att gränssnittet inte liknar mycket annat. Istället för ett mer etablerat upplägg så ska man dra en textmarkör åt sidan för at menyn ska visas. Textmarkören fungerar samtidigt som inmatningsfält när du ska skriva in textmeddelanden till dina kompisar.

Ljudet under samtal är i alla fall bra och om du har appen installerad på flera enheter så synkas all information. Du kan till exempel inleda en konversation på datorn och fortsätta senare i telefonen med all historik intakt. Gränssnittet känns dock som det har ovanligt hög inlärningströskel. Visst går det att förstå om man provar sig fram, men det kunde vara betydligt mera självförklarande.

Den uttalade tanken med Wire från finansiären Janus Friis är att konkurrera med Skype. Janus Friis grundade tillsammans med Niklas Zennström Skype men sålde det till Ebay 2005.  I en intervju med The Guardian säger Friis att han blivit intresserad av Wire för att det är något helt nytt. Han anser att det inte bara är en marginell förbättring, inte bara en app och det är alltså därför han valt att investera i bolaget. Wire ska istället vara en kommunikationsapp som svarar på frågan vad kommunikation skulle kunna vara. Vår kommentar är att det borde vara enklare än vad det är i Wire-appen.

Ämnen

 • Wire

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  2.0.9
  Version (Ios):
  1.0
  Utvecklare:
  Wire Swiss GmbH
  Pris (Android):
  Gratis
  Pris (Ios):
  Gratis
  Betyg
  5/10