Bara för er med Spotifys familjeabonnemang

Test: Spotify Kids – Spotifys nya app speciellt för barn

Efter en tids test i andra länder är nu Spotify Kids tillgängligt i Sverige. Vi har testat det i praktiken och hittar både ett enkelt gränssnitt och en rad begränsningar.

Publicerad Uppdaterad

Tanken med Spotify Kids är att det ska vara en säker, anpassad plats för barn att använda Spotify. Barnen har en egen app där bara barnvänligt material finns tillgängligt och du som förälder har kontroll över kontot. Faktum är att barnen inte ens behöver hålla reda på inloggningsuppgifter, det är bara för dem att klicka på ikonen så är de igång.

Appen Spotify Kids finns för både Ios och Android, men för att du ska kunna använda appen måste du ha ett Spotify Premium Family-abonnemang. Det kostar 169 kronor per månad och låter dig koppla fem konton utöver ditt eget. Det kan vara antingen Kids-konton eller Premium-konton. Värt att nämna är att du inte kan använda Spotify Kids om du har ett familjeabonnemang som du köpt via Telia. Då måste du istället skapa ett Spotify Premium Family-konto direkt hos Spotify. 

När du anmäler dig till Premium Family så får du lova att bara bjuda in personer som bor på samma adress som du själv gör. När det gäller vuxen-konton så kan du med hjälp av en länk bjuda in familjemedlemmarna. Har de redan ett gratiskonto så blir det uppgraderat till Premium och har de Premium så kommer de inte längre att faktureras. Barnkonto skapar du själv i Spotify Kids-appen. Genom att först logga in där med dina vanliga inloggningsuppgifter för Spotify får du skapa ett barnkonto, genom att ange barnets namn och nästa gång appen startas så är det bara för barnet att börja spela musik, utan att behöva logga in. Som vuxen vårdnadshavare kommer du åt inställningarna i Kids-appen genom att ange ditt födelseår. Du kan även göra inställningar på Spotifys webbplats efter att du har loggat in där. 

Appen ur barnens synvinkel

När barnet, efter att du först loggat in den första gången och skapat kontot, startar appen möts de av ett väldigt avskalat gränssnitt. Det består egentligen av en sökruta längst upp följt av en lång rad förslag på vad barnet ska lyssna på. 

Bland förslagen hittar man såväl talat material som sagor som regelrätt musik. I spellistan Top Hits finns svenska artister som Miriam Bryant, Molly Sandén och Gammal samt utländska artister som Kygo och Maroon 5. Bland andra spellistor som presenteras direkt finns Mello, Dansa, Bäst för bilresan och Dolly Style. När du skapar kontot så får du välja i utbudet om det ska anpassas efter barn 0-6 år eller barn 6-12 år. Precis som i vuxenversionen av Spotify kan barnen markera favoritlåtar som hamnar i spellistan “Dina favoriter”. Några övriga spellistor går dock inte att skapa utan i övrigt är man alltså hänvisad till de samlingar och spellistor som Spotify serverar. Eller då att söka efter musik och berättelser själv i sökverktyget.  

Inte samma funktioner

Rent funktions- och uppspelningsmässigt skiljer sig Kids-appen också åt från den vanliga Spotify-appen. Barnen kan lyssna med hörlurar, såväl trådade som via bluetooth så klart, men Spotify Kids-appen har inte samma stöd för att spela via andra enheter. I IOS-appen kan jag skicka ljudet via Airplay till exempelvis Apple TV, men det finns inget Chromecast-stöd eller stöd för Spotify Connect. I Android-appen finns inte heller stöd för Chromecast, men där visas i alla fall en informationsruta som säger att det stödet “Kommer snart”.

Utbudet i Spotify är uteslutande ljud, i form av musik och talat innehåll, men det finns ändå en försvarlig mängd tv- och film-innehåll. Det handlar dock bara om ljud kopplat till filmer och tv-serier som barnen säkert har koll på. I Filmmusik-genren hittar vi Frost 2, Pippi, Barbie, Lego, Star Wars och My Little Pony. Under TV finns bland annat Babblarna, Trazan & Banarne samt Greta Gris, dock under sitt engelska namn Peppa Pig.

När jag provar vilket innehåll som inte går att hitta i Kids-appen visar det sig att till exempel Eminem, Markoolio och Teddybears inte går att hitta för barnen.  

Spotify Kids erbjuder i dagsläget ett föredömligt enkelt gränssnitt med bra förutsättningar för barnen att faktiskt upptäcka och använda sig av de funktioner som finns. En hel del barnvänligt innehåll finns tillgängligt, men man kan samtidigt se framför sig att barnen kommer efterfråga låtar som inte finns här och ändå knappast kan anses vara olämpliga för barn. Dessutom saknas det alltså fortfarande en del grundläggande funktioner som Chromecast och Kids-kontot är kopplat till en enskild enhet så om barnen skulle ha en surfplatta och en mobiltelefon så förbrukar det två konton i ert familjeabonnemang utan att barnet för den skull kan dela spellistor och favoriter mellan de två enheterna. Barnen kan heller inte dela låtar från appen med kompisar, men det handlar ju samtidigt om en avvägning där gränssnittet ska vara så enkelt som möjligt, vilket gör att en rad funktioner från vanliga Spotify förmodligen medvetet utelämnats.