https://www.mobil.se/business/grattis-sms-fyller-20-r
515500
3 december 2012:

Grattis - SMS fyller 20 år

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/636586.jpg?itok=dwxBb3Fv', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/636586.jpg?itok=USL9uXv7', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/636586.jpg', w: 900, h: 500, title: ' ' },]
Det första SMS:etmellan två personer skickades för 20 år sedan - den 3 december 1992 - i Storbritannien. Meddelandet lydde: ”Merry Christmas”. Under 2011 skickades det sammanlagt 10 000 miljarder SMS globalt. Mobil har pratat med Jörgen Lantto, vice president och chef Industry Area Telecom, som var med när SMS-standarden togs fram, och Mikael Eriksson Björling, expert konsumentbeteende på Ericsson ConsumerLab.

SMS, Facebook, iMessage, WhatsApp: Hur sms:ar du? Svara på Mobils enkät! 

(Enkäten tar cirka tre minuter att fylla i, och är helt anonym)

Klicka på länken för att komma till enkäten

SMS, som står för Short Message/Messaging Service, ingick i GSM-standarden. Ericsson var mycket aktivt när standarden togs fram i samarbete med europeiska operatörer och tillverkare.Medan möjligheten att skicka meddelanden från person till person fanns från början, det var inte det användningsområde som främst var tilltänkt för SMS.

– Mobilanvändarna hade inte möjlighet att veta när någon lämnat ett röstmeddelande, utan behövde ringa röstbrevlådan. Att informera dem om nya meddelanden var den första konkreta användning av SMS man såg då, säger Jörgen Lantto.

Jörgen Lantto, VP, Head of Industry Area Telecom

Alternativ till dyra samtal

En rad händelser bidrog sedan till att få fart på SMS mellan personer: telefonskärmar blev större, kontantkort och realtidsbetalning för SMS lanserades och yngre personer började använda mobiltelefoner. För yngre användare blev SMS ett alternativ till dyra mobila samtal.

– Personsökare var vanliga på den tiden och man insåg att det var bra att kombinera funktionerna i personsökare med mobiltelefonfunktioner och därför integrera denna tjänst i mobiltelefonen, säger Jörgen Lantto.

SMS ställning på snabbmeddelandemarknaden utmanades först år 2007 då smartphones lanserades, som gjorde det möjligt att ladda ner meddelandeapplikationer som använder sig av datauppkopplingen för att koppla upp användarna med varandra. Bland de mest populära applikationerna i Sverige i dag hittar vi Skype, Viber, WhatsApp och Kik samt meddelanden via sociala nätverk som Facebook och Twitter. Detta har haft en negativ effekt på SMS. I Sverige minskade antalet skickade SMS senaste året. 

SMS-volymerna fortsätter växa

Meddelandemarknaden som helhet fortsätter att växa och SMS-volymerna växer också globalt framöver i och med att antalet mobilanvändare fortsätter att öka, enligt Mikael Eriksson Björling.

– I mindre mogna marknader, som exempelvis Kina och Indien, är tillväxten fortsatt mycket stark för SMS då antalet mobilanvändare fortsätter att öka och globalt ökar antalet skickade SMS även kommande åren, säger han.

Mikael Eriksson Björling Expert Consumer Behavior, ConsumerLab

– Vi ser också att SMS fortfarande är en favorittjänst, den näst mest använda mobila tjänsten efter samtal. Men numera ingår SMS i ett breddare urval av kommunikationstjänster, säger Mikael Eriksson Björling,

SMS, Facebook, iMessage, WhatsApp: Hur sms:ar du? Svara på Mobils enkät! 

(Enkäten tar cirka tre minuter att fylla i, och är helt anonym)

Klicka på länken för att komma till enkäten

2000: 17 miljarder

2002: 352 miljarder

2004: 918 miljarder

2008: 4 800 miljarder

2011: 10 000 miljarder