https://www.mobil.se/business/idc-samsung-p-v-g-f-rbi-nokia
364924
Kan bli störst i Europa

IDC: Samsung på väg förbi Nokia

2010 kan bli året då Nokia tappar positionen som den största mobiltillverkaren på den europeiska marknaden.

Att Nokias nytillträdde chef för mobilp>besatt i sin strävan efter att förbättra Nokias position på världsmarknaden för mobiltelefoner är inte underligt med och inte lär han få lättare att sova efter att ha läst en färsk rapport från IDC.

I den framgår nämligen att Nokia i år riskerar att bli förbigångna av Samsung som den största mobiltillverkaren på den europeiska marknaden. Under årets första kvartal var Nokia fortfarande störst med en marknadsandel på 32.8 procent, medan Samsung låg i hälarna med 29.3 procent.

Samsung ser dock ut att klättra uppåt i statistiken för den europeiska marknaden medan Nokia tappar. Nokias andel av mobilförsäljningen låg nämligen på 39 procent för ett år sedan och en stor orsak till tappet är att företagets andel på smartphone-marknaden rasat från 57 till 46 procent. Även Samsung har problem på smartphone-marknaden men med telefoner som Galaxy S i startfältet kan det bli ändring på det.

Under första kvartalet i år ökade Samsung sin mobiltelefonförsäljning till 12,5 miljoner sålda enheter jämfört med 10,6 miljoner sålda enheter under samma period förra året. För Nokias del minskade man istället från 15,4 miljoner sålda enheter till 14 miljoner enheter.

Relaterade artiklar