https://www.mobil.se/business/mobila-betalningar/snart-kan-f-retag-ta-betalt-med-swish
555268
1,5 miljarder kronor har överförts

Snart kan företag ta betalt med Swish

Swish, en app som låter dig skicka pengar till andra privatpersoner i mobilen via deras telefonnummer, utvecklas nu vidare: till sommaren kommer företag och organisationer att kunna ta betalt med Swish.

Till sommaren 2014 kommer Swish, som hittills enbart handlat om betalningar mellan privatpersoner, att även möjliggöra betalningar till företag och organisationer. Betalningar till företag kommer att följa samma princip som för överföringar mellan privatpersoner, det vill säga att företag och organisationer får ett nummer (ett telefonnummer eller en annan typ av nummer), som används när privatpersoner ska skicka pengar. Numret är i sin tur kopplat till företagets- eller organisationens konto.

– Den än så länge skissartade planen är att rikta in sig mot småföretagare och organisationer. Tanken är att rikta in sig på branscher där det fortfarande används mycket kontanter, och erbjuda ett alternativ. Priser och liknande är inte spikade än, och är upp till de enskilda bankerna att sätta, säger Carl Molinero, ansvarig för mobilbetalningar på Swedbank, en av bankerna bakom Swish, till mobil.se. Det är inte tanken att du ska gå på ICA eller Axfood, utan det är mer riktat mot mindre företag och organisationer. Det är inte en fullfjädrad tjänst med kassaregister och liknande, så det ger sig självt, fortsätter han.

Sammanlagt har 700 000 personer anslutit sig till Swish, som lanserades i december 2012. Totalt har dessa hittills genomfört betalningar värda 1,5 miljarder kronor. Och varje dag ansluter sig 2 300 nya kunder, enligt Swish. Det vanligaste belopp som överförs via Swish är 100 kronor.

Även e-handel
I dagsläget fokuserar Swish på betalningar i fysiska miljöer men tillämpningar inom e-handel kan vara aktuella i framtiden.

– Det är inget som hindrar det. Om du tittar på hela Blocket-marknaden så har det exploderat med folk som vill ta betalt med Swish. I fysisk miljö fungerar det bra, men för distanshandel kanske du behöver lägga till en lösning så att leverans av vara och betalning sker slag i slag, säger Carl Molinero.

Swish är ett samarbeta mellan Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia, Swedbank och Sparbankerna. Flera banker står även på kö för att ansluta sig till tjänsten. Informationen om vilka banker det handlar om vill Swish inte gå ut med innan det är klart. ICA-banken har i alla fall själva uttalat sig om att de har förhoppning att kunna ansluta sig under 2014.

Ämnen