https://www.mobil.se/business/net1-snabbare-modem-och-nya-abonnemang
500228
9,3 Mbit/s

Net1: Snabbare modem och nya abonnemang

Sveriges enda operatör i 450MHz-bandet uppger nu att man ska börja erbjuda modem som klarar hastigheter upp till 9,3 Mbit/s.

Net1 gör nu om sina abonnemangspaket och börjar sälja ett ny typ av modem i form av en router som ska klara hastigheter på upp till 9,3 megabit per sekund. Samtidigt upphör försäljningen av de usb-modem som tidigare fanns i sortimentet.

De nya modemen, med beteckningen R-90, har stöd för EV-DO Rev B. Det innebär maximalt 9,3 megabit per sekund när man laddar ner data och 5,4 megabit per sekund när man skickar data. 

Till privatpersoner säljs R-90-modemet tillsammans med tre olika abonnemang. I abonnemangen Alltid och Ofta ingår 30 gigabyte eller 7 gigabyte och månadskostnaderna blir 299 kronor respektive 229 kronor för själva abonnemangen. Dessutom tillkommer en månadshyra för modemet på 49 kronor. Om man förbrukar mer data än vad som ingår kan hastigheten minskas till 100 kilobit per sekund, om man inte väljer att köpa till extra data-paket på 3,5, 10 eller 20 gigabyte.

I abonnemanget Telefoni ingår bara möjligheten att ringa röstsamtal via Net1:s nät, men det kan kombineras med något av de andra abonnemangen för den som både vill kunna ringa och surfa. Månadskostnaden för telefoni är 89 kronor för abonnemanget och 49 kronor för modemet. Minutpriserna till fasta nätet och mobiltelefoner är 19 öre respektive 69 öre. För samtal till andra Net1-kunder tar man inte ut någon minutavgift men i samtliga fall är öppningsavgiften 69 öre.

Dessutom fortsätter man att sälja det gamla modemet D-35 i kombination med paketet som kallas Ibland. Då betalar man 39 kronor per dygn som man surfar, dock maximalt 699 kronor per månad. Då ingår 1 gigabyte datatrafik per dygn och överskrids det minskas hastigheten till 100 kilobit per sekund. D-35 har inte stöd för Rev B och har därför 3,1 megabit per sekund vid nedladdning och 0,8 megabit per sekund vid uppladdning som maxgränser för datahastigheten.,