https://www.mobil.se/business/tre-och-telia-vinnare-i-t-ckningstestet
491367
Mobils täckningstest 2011

Tre och Telia vinnare i täckningstestet

Operatören Tre har Sveriges bästa mobila bredband. Telia har bäst täckning för röstsamtal. Det visar tidningen Mobils stora täckningstest 2011.

Mobil genomför varje år Sveriges största oberoende test av landets mobiloperatörer. I årets test ingår de stora operatörerna Tre, Tele2, Telia och Telenor.

Testet har genomförts från Kiruna i norr till Ystad i söder och Mobils testbil har färdats 1300 mil med proffessionell mätutrustning i bagaget för att ta reda på vilken operatör som har det bästa nätet för surf och för röstsamtal. Dessutom har vi mätt de nya 4G-näten i Sveriges tio största städer.

Testet av mobilt bredband resulterade i seger för Tre som är snabbast i de flesta regionerna i landet, i synnerhet de tätbefolkade. Viktar man ihop resultatet för hela landet så har Tre nästan en megabit per sekund snabbare snitthastighet än tvåan Telenor och mer än två megabit snabbare snitthastighet än Tele2 och Telia som för övrigt får nästan identiskt resultat.

Segern för röstsamtal går till Telia. Framför allt är det marginalen i Norra Norrland som ger Telia segern. Testet visar dock att den totala marginalen till den delade andraplatsen för Tre och Telenor är mindre än en procent.

I vårt test av 4G ingår Telia, Telenor och Tele2 som är de operatörer som har kommersiella 4G-nät igång. Segern går till Telia tätt följt av Tele2.

Mobil har även gjort ett test av näten på tåg runt om i Sverige och det testet vinns av Tre. Mätningarna har utförts på X2000-sträckorna Stockholm - Malmö, Stockholm - Sundsvall och Stockholm - Göteborg.

Vinnare i testet av mobilt bredband:

SAMMANLAGT HELA SVERIGE: Tre

Stockholm: Tre

Malmö: Tre

Göteborg: Tre

Skåne och Blekinge: Tre

Västra Götaland: Tre

Östra Götaland: Tre

Östra Svealand: Tre

Västra Svealand: Tre

Nedre Norrland: Telia

Övre Norrland: Telia

Tåg: Tre

Vinnare i testet av bästa nät för röstsamtal:

SAMMANLAGT HELA SVERIGE: Telia

Stockholm: Tre

Malmö: Tre, Telia

Göteborg: Tre, Tele2, Telia

Skåne och Blekinge: Tre, Telenor

Västra Götaland: Telia, Tele2, Telenor, Tre

Östra Götaland: Telia, Tele2

Östra Svealand: Tre

Västra Svealand: Tele2

Nedre Norrland: Telia

Övre Norrland: Telia

Tåg: Tre

Testet i sin helhet publiceras i Mobil nummer 11 som finns i butik den 10 november.

Nummer 11 kan även köpas via Paperton och kan då läsas på datorn eller i telefoner och surfplattor som har Android eller iOS.

Om Mobils täckningstest:

Tidningen Mobils testare har åkt över 1300 mil runtom i Sverige och låtit testdatorer från mätföretaget Ascom konstant både ringa och surfa mobilt. Vid bedömningen har vi mätt täckningen i nätet och hastigheten för nedladdning av data. Parallellt med testet av bästa nät för mobilt bredband har Mobil testat och utsett bästa mobilnät för röstsamtal.

Operatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre har alltså ställts mot varandra i ett test där tiotusentals samtal och datauppkopplingar har gjorts runt om i hela Sverige. I testet har även operatörernas 4G-nät mätts i landets tio största städer.

Förutom vinnare på nationell nivå har även regionala vinnare inom respektive kategori utsetts.