Gott och ont

Första intrycken av Iphone 6 & Iphone 6 Plus

Nu har vi fått in Apples nya telefoner och här är våra första intryck.

Publicerad Uppdaterad

”Men det ser ju ut som en Samsung”

Hade det varit vilken annan telefon som helst skulle utlåtandet inte ha betytt så mycket, men när en av de första kommentarerna vi hör handlar om ärkerivalen till Apple är det ganska dräpande. Förvisso handlar det om framsidan på en pryl vars hela produktkategori har en liknande framsida, förvisso är det den vita Iphonen vi har fått in för test. Men det ligger något i att det faktiskt bara är en rund knapp istället för en avlång som är den riktigt tydliga skillnaden mellan fabrikaten så länge skärmen är avstängd.

Sidor och baksida ser givetvis mer ut som Apple, och den nya rundade formen är enormt mycket bekvämare än kanterna som funnits på alla Iphones sedan nummer fyra. De rundade kanterna gör att antennen inte kan gömmas dock, utan baksidan ser väldigt mycket ut som HTC One M8, med sina plastlinjer för antennen. Iphone har däremot inte fått ärva stereohögtalarna från den senare, utan det är mono precis som tidigare.

Den beryktade kameralinsen som sticker ut finns såklart även där. Det finns många andra lurar idag där kameran sticker ut, så det är inte hela världen egentligen. Samtidigt handlar det om marknadens dyraste segment och en tillverkare som lever på sin design. Då hade en kvarts millimeter tjockare telefon nästan varit bättre för att hålla kameralinsen inuti skalet. Kanske hade det fått plats med lite mer batteri då också?

Nu har vi förvisso inte hunnit testa batteriet, men lite mer kraft skadar ju aldrig, särskilt när Apple inte är allt för villiga att tillämpa batterisparlägen.

Kort och gott känns det, trots en väntat hög byggkvalitet, mer Android och mindre Apple över Iphone 6 än vad vi väntade oss. Men å andra sidan kändes designen till Iphone 4 väldigt mycket Nokia N96 ut till en början, så det handlar nog mer om ovana.

På insidan ser det ganska bekant ut, som väntat. Båda lurarna har fått några zoomlägen för att de som är vana vid mindre skärmar inte ska känna sig skrämda, medan Iphone 6 Plus har en extra rad med appar och stöd för liggande läge. Just den större skärmen på Iphone 6 plus hade gärna kunnat ha tagit efter många Androidtillverkare med en extra rad på tangentbordet för siffror, men det blir vi utan här. Inte ens när vi petar in Swiftkey, som möjliggjorts med Ios 8, får vi lägga till en sådan rad. Det handlar antagligen om designdirektiv från Apple, men vi hade gärna sett att upplösningen och den stora skärmen användes till något mer.

Nu låter det väl som att vi är väldigt negativt inställda till telefonerna, men så är inte riktigt fallet. Iphones har en väldigt hög lägstanivå på det mesta som går att göra med dem. Det är bara att vårt första intryck mer för tankarna till hur många andra tillverkare gör telefoner, på gott och ont.

Besök oss imorgon för ett fullständigt test av Apples större lur, Iphone 6 Plus.