HTC:s och Googles platta

Första intrycket av Nexus 9

Nexus 9 kunde känts lyxigare, men prestandan är grym. Vi har börjat testa Nexus 9.

Publicerad Uppdaterad

"HTC kan bättre" tänker jag när jag tar Nexus 9 ur kartongen. För fast Nexus 9 har en metallram, och trots att HTC bevisligen kan få även plast att kännas exklusiv, så imponerar inte designen av Nexus 9. Tråkig och en aning plastig känns den.

Men strunt i det. Plattan ligger skönt i handen och skärmstorleken är i mitt tycke en utmärkt kompromiss mellan små och stora surfplattor. Skärmen är skarp och ingen pixlighet märks, och systemet flyter på utan lagg. Däremot blir plattan väldigt varm vid användning, vilket å andra sidan är ganska skönt om du har kalla händer.

Bakom skärmen sitter chipsetet Snap... nej vänta lite. Till skillnad från 95 procent av alla enheter vi får på vårt bord har Nexus 9 inte ett chipset från Qualcomm, utan ett Nvidia Tegra K1 med en tvåkärnig processor på 2,5 GHz. Om ni tror att detta betyder något slags mellanklassprestanda tror ni fel, för Nexus 9 presterar otroligt bra i de flesta av våra prestandatester, och får resultat som bara Ipad Air 2 lyckas överträffa. Nya supermobiler som Note 4 lämnar den långt bakom sig.

Nexus-serien är ju till för att visa upp det bästa Google har att erbjuda, i det här fallet Android 5.0 Lollipop. Systemet är ett rejält lyft rent estetiskt, även om det också finns väldigt mycket uppdateringar under huven. Det utökade stödet för flera användare, gästanvändare, låsning till appar med mera är riktigt grymt. Men Android 5.0 är inte utan skönhetsfläckar. Kalendern, till exempel, använder en tredjedel av skärmytan till ren dekoration samtidigt som den inte visar händelser på ett tillfredsställande vis.

E-posten orsakar mig mest problem. Gmail-appen klarar nu flera konton av olika slag och har ersatt den vanliga appen, vilket i sig är bra, men Google lämnar ändå kvar en mail-app-genväg som inte fyller någon funktion annat än att hänvisa till Gmail och inte går att ta bort. Och när jag väl konfigurerar mitt privata IMAP-konto finns det såvitt jag kan upptäcka inget sätt att hämta hem e-post som är äldre än två veckor.

Är det något särskilt ni vill att vi ska titta närmare på när vi gör det fullständiga testet av Nexus 9? Skriv i kommentarerna!