Live från MWC 2017

Första intrycket av Samsung Galaxy Book

PC-prestanda och anpassningar i centrum.

Publicerad Uppdaterad

När Samsung säger att det är surfplattor för produktivitet som är mest populära idag så är nya Galaxy Book ett tydligt svar på den efterfrågan. Under den korta stund jag testar datorn framträder framförallt dess olika skepnader. Först och främst är det här en pc med sjunde generationens Intel Core m3 respektive i5-processor beroende på om du väljer 10,6-tum eller 12-tumsvarianten. I i5-varianten står prestanda i centrum och där finns fläkt för att kunna få ut så mycket prestanda som möjligt. 

Släktskapen från Samsungs smartphones är inte lika tydliga här som i Galaxy Tab S3 och baksidan är mer tråkigt plastgrå som på den pc det faktiskt är. Funktionellt men inte lyxigt. S-pen följer med Galaxy Book och här får vi även med ett tangentbord som går att vika i olika vinklar.    I PC-läget kan du ändra vinklarna beroende på hur du sitta för att få rätt vinkel. I ett ytterligare anteckningsläge tänder du tangentbordets knappar mot bordet, vilket gör att de inaktivares och samtidigt att plattan vinklas bra för anteckningar. I ett tredje läge kan du vinkla plattan ännu rakar mot bordet för enklare konststkapande. Här finns Photoshop och man kan se hur pennans vinkel påverkar hur tjockt strecket blir.


Penna så väl som tangentbord ingår till Galaxy Book och när jag testar kan jag svepa med fyra fingrar för att växla mellan olika skrivbordsytor, titta på 4K-film samtidigt som man jobbar med Office-dokument på en annan skärm och surfar på en tredje. De två usb-c-kontakterna gör även att plattan kan driva två 4K-skärmar som den samtidigt får sin ström från.

I Galaxy Book får jag även se funktionen Samsung Flow som innebär att du kan utbyta information mellan en Samsung Galaxy S7 till exempel och Windowsdatorn. Det fungerar som en särskild app och när jag identifierar mig med fingeravtryck i telefonen kan jag få appnotiser, skicka bilder, andra filer mer eller mindre problemfritt mellan telefon och dator trots att de har olika operativsystem och trots att jag saknar uppkoppling eftersom enheterna ansluter med wifi-direct.