Annons

Iögonfallande formgivning

Första intrycket: Huawei P60 Pro – nattbilder som inga andra telefoner

Idag har P60 Pro, Huaweis nya flaggskeppsmobil lanserats för den europeiska marknaden och vi har provat den.

Publicerad Uppdaterad

Den har en iögonfallande design, Huawei P60 Pro, och även om den lanserades initialt för den kinesiska marknaden redan i mars är det nu som den kommer till resten av världen.

Vi kan konstatera snabbt att det framförallt är två saker som utmärker telefonen. Det första är designen, med en stor huvudlins på baksidan flankerad av vidvinkel och tele. P60 Pro kommer i två utföranden, med en matt svart, lätt sandpappersliknande känsla och en mer visuellt sprakande med pärlemordesign. Den senare innebär att infallande ljud bryts på ett effektfullt sätt och framförallt att varje telefon får en unik design, ingen är den andra helt lik. Trots att telefonen får en organisk och oregelbunden yta till utseendet känns baksidan helt slät, så den ligger fortfarande bra i handen. 

Skärmen är en 6,67 tum stor oled-skärm med rundade kanter på alla fyra sidor. Det är dock ingen kraftigt avrundning så jag tycker inte att jag kommer åt skärmens kant oavsiktligt. P60 Pro har flera av de specifikationer man förväntar sig av en flaggskeppsmobil idag, som 120 ner till 1 hertz uppdatering i skärmen, och skydd mot vatten och damm enligt ip68-certifiering. Den har dock varken 5G eller tillgång till Google Play och Googles appar, så Huawei gjorde sitt bästa för att lyfta fram möjligheterna i den egna appbutiken App Gallery. Ett exempel på att Huawei kör sitt eget race är att skärmen skyddas av deras egna Kunlun-glas, en motsvarighet till det dominerande Gorilla Glass hos andra tillverkare.

Utan tvekan bra bilder

Under presentationen av telefonen på plats i München fick vi se många exempel på bilder tagna med telefonen och det handlade ofta om exceptionellt ljusinsläpp i mörka miljöer, soluppgångar eller solnedgångar, porträtt, kraftigt inzoomade bilder i mörker och allt det här är exempel på områden där kameran ska imponera. Orsaken till det är att Huawei P60 Pro har bländaröppning som fysiskt och automatiskt kan justeras och dessutom att den i grunden kan släppa in mycket ljus. Dessutom kan både linser och sensor röras i förhållande till varandra och på det sättet skapa en ovanligt flexibel kamerauppsättning.

Jag kan så klart bara i en väldigt begränsad omfattning säga något om kameran. Detta eftersom jag bara testat den i demoarean på lanseringen och inomhus med telefonen fastbunden i en stöldskyddssladd. De intryck jag får är dock väldigt positiva. Just det här att ta bilder i en mörk miljö, som här, på männiksor som alla rör sig, visar onekligen i alla fall några av kamerans styrkor. Även direkt i nattläget får jag många bra bilder, skarpa även när människor rör sig och det alltså i mörker med spotlights som ytterligare försvårar. Även jämfört med Xiaomi 13 Pro och Iphone 14 Pro är det tydligt att Huawei-telefonen klarar sig bättre i denna gren.

Huawei P60 Pro släpps till förbokning i Europa idag, men inte i Sverige. Europeiska priset är 1199 euro för 8/256 GB och 1399 euro för 12/512 GB.

Huawei släppte samtidigt även Huawei Watch 4-serien och hörlurarna Huawei Freebuds 5 som du kan se på bild nedan.