Äntligen S6

Första intrycket: Samsung Galaxy S6

Efter ett antal år då Samsungs toppmodeller i stort sett likadana ut är Galaxy S6 äntligen en frisk fläkt nytänkande. Vi har provkört den.

Publicerad Uppdaterad

Låt oss fyra av höjdpunkterna direkt:
+ Riktigt högupplöst skärm
+ Ny design
+ Förbättrad fingeravtrycksläsare
+ Snabb och bättre kamera
+ Batteritiden

Det tar inte lång tid innan jag börjar gilla Galaxy S6. När jag hade testat den ett par minuter var det framförallt den snabba kameran som jag vill poängtera, men det finns mycket mer att gilla. Samsung själva har berättat att S6 gått under kodnamnet Project Zero. Utvecklingsteamen har alltså tagit ett steg tillbaka och till viss del börjat om från grunden. Det behövs så klart med jämna mellanrum för att förnya sig tillräckligt. Ny design Visst kan man i telefonens formgivning se likheter med andra telefoner, men jag tycker ändå S6 som helhet känns unik och egen. Den är inte direkt lik Samsungs föregångare i Galaxy-serien. Istället är det de avrundade kanterna tillsammans med det ovanliga ytmaterialet som drar uppmärksamhet till sig. När andra tillverkare gör lågmälda guldversioner ser Samsungs Galaxy S6 i guld verkligen guldig ut, och guld i sin glittrigaste form. Personalen på plats får gång på gång putsa telefonerna för att besökarnas fingeravtryck inte ska förta glitterintrycket. Det här gäller framförallt guldmodellen och de i mörkare färger, så det är inte lika påtagligt på den vita. Rent praktiskt när man håller i telefonen så känns den inte påtagligt stor utan går bra att hålla i och kanterna gör att den ligger stadigt i handen. Den är också påtagligt lätt, men ska ändå enligt Samsung vara tålig, eftersom glaset är i den senaste versionen av Gorilla Glass 4. Telefonen har enligt Samsung klarat alla deras interna tålighetstest, konstigt vore väl annars eftersom telefonen nu lanserats och snart ska finnas i butik. Kameran och skärm Kameragränssnittet har i Galaxy S6 fått en ordentlig storstädning och det behövdes, för särskilt i det avancerade läget har Samsungs mobiler varit tungrodda. Nu är det betydligt enklare att hitta rätt snabbt. Ett snabbt dubbeltryck på hemknappen tar dig direkt till kamerafunktionen (funkar både om telefonen är i viloläge eller om du använder an annan app) och det ska då ta mindre än 0,7 sekunder.

Det är inte mycket att säga om skärmen annat att den helt enkelt är väldigt bra. Samsung har länge varit fantastiskt duktiga på att göra bra skärmar och S6 är inget undantag. Färgåtergivningen är finfin liksom så klart upplösningen med en pixeltäthet på hela 577 pixel per tum (att jämföra med till exempel löjligt högupplösta LG G3 som har 538 pixel per tum). 

Batteri och prestanda

Med en så högupplöst skärm i kombination med ett mindre batteri än det som sitter i föregångaren Galaxy S5 kunde man vara orolig för batteritiden, men de tankarna avfärdar Samsung med flera olika argument. Framförallt använder Galaxy S6 för första gången 14 nanometersteknik, vilket gör den strömsnålare än tidigare modeller. Processorn är åttakärnig, arbetsminnet är av typen lpddr4 som ska vara 88 procent snabbare än tidigare och sammantaget ska batteritiden bli densamma eller bättre än föregångaren trots bättre prestanda. Dessutom kan man ladda trådlöst (både wpc- och pma-standarderna) och när man laddar med den vanliga laddaren ska tio minuters laddning tanka batteriet tillräckligt för att det ska räcka för två timmars videouppspelning.

Operativsystemet är så klart Android Lollipop (5.02 i de modeller vi testade) med 64-bitarsstöd och med Samsungs anpassningar. Just anpassningar, pop-up-rutor och appar du inte använder har man dock bantat ner ordentligt. Avskalat och förenklat är ledorden. 


Trådlösa laddaren är en rund historia

Just pratet om enklare och mer avskalat har Samsung kört ett tag, men nu känns det på riktigt. Galaxy S6 är en väldigt välkommen nyhet som verkligen gör skäl för namnet nyhet. Om man någon gång frågat sig om man ska byta upp sig från sin gamla Galaxy har svaret aldrig varit mer ja än just nu.

System och program

Fakta

Mått: 143,4 x 70,5 x 6,8 mm

Vikt: 138 gram

Skärm: 5,1 tum, Super AMOLED, quad-hd 1440 x 2560 pixel, 577 ppi

Maximal datahastighet: LTE cat 6, 300 Mbps ner, 50 Mbps upp

Kamera: 16 megapixel, autofokus (kan följa rörliga motiv), fotolampa, främre kamera på 5 megapixel

Bluetooth: Ja, version 4.1

Sensorer: Accelerometer, ljus, gyro, närhetssensor (proximity), kompass, barometer, fingeravtryck (nu touch istället för svep), halleffektsensor och pulsmätare.

Arbetsminne: 3 GB

Lagringskapacitet: 32/64/128 GB

Färger: Vit, svart, guld och blå (White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum, Blue Topaz)

Säljstart: 10 april

Pris: 6990/7990/8990 kr (32/64/128 GB)