MWC 2016

Här är fyra nya HTC-mobiler

En ny telefon med dubbla SIM-kort och tre nya Desire-modeller fick vi prova.

Publicerad Uppdaterad

HTC ser sig själva som ledare inom smartphonedesign, berättade smartphonechefen Grahan Wheeler på söndagens presskonferens där HTC lanserade en ny serie Desire-telefoner och den nya HTC One X9 dual sim. HTC har den senaste tiden förknippats mycket med både träningstillbehör och VR, men smartphonechefen påpekar att det är deras bakgrund som telefontillverkare som gör att de kan ge sig in även på angränsande områden.

HTC One X9 Dual Sim presenterades som något som kan locka en annan målgrupp än HTC One A9 som släpptes tidigare. One X9 har dubbla simkortplatser och ska enligt HTC vara inspirerad av naturen med metallbaksida som ska kännas ”mjuk” och handvänlig. Jag tycker snarare det känns som plast, i den bemärkelsen att det inte känns kallt, men det behöver ju inte vara dåligt på något sätt. Kvalitetskänslan är i alla fall god. Formmässigt lyfta också HTC fram de fysiska knapparna under skärmen, som till skillnad från om man istället satt knapparna som mjukvaruknappar nu frigör utrymme i skärmytan till det du faktiskt använder den till. Högtalarna sitter ute i kanten och är båda två framåtriktade.

One X9 är begåvad med samma kamera som i HTC One A9, en kamera på 13 megapixel. Här finns också en utvecklad optisk bildstabilisering som ska motverka om du inte är tillräckligt stadig på handen när du tar kort. Telefonen har så klart senaste Android 6.0 Marshmallow, en skärm på 5,5 tum och ska finnas i butik redan i slutet av februari eller början av mars. Design-Desire Efter att ha visat upp hur snarlika de tycker att konkurrenternas mellanklassmodeller ser ut visade HTC sina egna. Istället för att som tidigare kombinera flera färger i ett skal, med olikfärgad ram, är det nya designdraget att stänka färg på en enfärgad telefon. En svart bakgrundsfärg får till exempel slumpvis färgstänk på sig i gult, rött, grått och svart. Samma sak med de vita telefonerna. I Desireserien som nu lanseras med snarlika modellerna 530, 630 och 825 är möjligheten att personligt anpassa telefonen utökad. Till exempel sätta fast ett armband på telefonen så man kan bära den i en rem.


Designen med färgstänk kallar HTC för ”Micro splash design” och de har dessutom kvar sina många teman som gör att man kan anpassa innehållet i skärmen också.


Både Desire 630 och 825 har stöd för högupplöst ljud och kommer också levereras med ett headset som stödjer det samt med HTC:s Boomsound i telefonens högtalare. Desire 530 och 630 har båda en femtumsskärm, medan Desire 825 har en skärm på 5,5 tum. Både Desire 630 och 825 har samma kamera på 13 megapixel medan Desire 530 får nöja sig med en enklare på fem megapixel.


När det gäller pris och lansering ser det i dagsläget ut som om enbart HTC Desire 530 kommer att leta sig hit till Sverige, men vi kan ju hoppas på ändring. Från svenskt HTC-håll har vi fått höra att de ser Desire 530 som en "Ny smartphone med 4G LTE för designkritiska konsumenter med liten budget". Nu lite i efterhand har vi fått prisinformation och Desire 530 kommer att landa på 2 090 kronor.