Annons

Glas och läder och 22 500 kronor

Huawei Mate 30 i Porsche-utförande – vi har kollat in lyxmodellen

Huawei har tidigare skapat telefoner tillsammans med Porsche Design och Mate 30-serien som gjorde entré förra veckan är inget undantag. Vi har tittat närmare på telefonen som kostar drygt 20 000 kronor.

Publicerad Uppdaterad

När telefonen vars fullständiga namn är Porsche Design Huawei Mate 30 RS presenterades i München så sattes priset till 2095 euro. Det motsvarar alltså ungefär 22 500 kronor och även om en hel del är gemensamt med vanliga Mate 30 Pro så finns det en hel del saker som skiljer Porsche-varianten från mängden och därmed ska motivera det mer än dubbelt så höga priset.

Mate 30 RS är utrustad med hela 12 GB arbetsminne istället för de 8 som Mate 30 Pro har och 512 GB intern lagring istället för 256. Främsta skillnaden är dock designen, såväl mjukvara som utsidan av telefonen. Precis som systermodellen har Mate 30 RS en oled-skärm på 6,53 tum med sluttande sidor som gör att skärmbilden går hela vägen ut i kanten. Därför är de fysiska knapparna för volym borta och istället trycker du två gånger snabbt direkt på skärmens kant för att få upp ett reglage där du kan svepa utmed skärmkanten för att höja eller sänka volymen. När vi testade kom reglaget inte alltid fram vid dubbeltryck.

Design största skillnaden  

Som namnet antyder så är den största skillnaden mellan Mate 30 RS och den vanliga modellen designen och det märks framförallt på telefonens baksida. Här är baksidan gjord i svart eller rött läder med en remsa av glas i mitten där kamerorna placerats. Även på gränssnittet i telefonen märks Porsche Designs inblandning, för hela hemskärmen med ikoner går i rött och svart. Just det gör det lite svårt att hitta rätt och se skillnad på ikonerna, som att form går före funktion, men det kan ju vara en vanesak.

Mjukvaran är precis som i vanliga Mate 30 Pro Huaweis egna EMUI 10 baserat på Android 10, men utan Googles appar och Play-butik. Vi saknar alltså Google Maps, Gmail, Youtube och liknande och för att ladda ner appar är man hänvisad till Huaweis egen appbutik App Gallery med begränsat utbud. Precis som med de andra telefonerna i Mate 30-serien är det också oklart när telefonen kan komma att säljas i Europa.